Снощи небето над България бе озарено от полярно сияние, като необичайната гледка на оцветения в червено небосклон доведе не само до множество публикации в социалните мрежи, но и до множество въпроси.

Физикът Пенчо Маркишки е категоричен, че от България такова явление може да се види само в много редки случаи - след мощно изхвърляне на коронарна маса от Слънцето и ако изригването е било в посоката, в която се намира Земята в момента.

След като потокът от заредени частици пропътува разстоянието между Слънцето и Земята, той бомбардира земната магнитосфера и дори я огъва откъм нейната дневна страна.

Поражда се геомагнитна буря, която може да доведе до смущения в радиовръзките, допъпва физикът пред БТА.

Снимка: Facebook/@Меteo Bulgaria

Частиците слънчева плазма, които навлизат във високите слоеве на земната атмосфера, пораждат полярните сияния, коментира още експерта от Института по астрономия с НАО при БАН и от катедра „Астрономия“ във Физическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Според физика тези явления не са безобидни и заслужават да се проследяват с особено внимание. Геомагнитните бури причиняват проблеми с радиовръзките, възможни са аварии в енергийните системи и в кабелните телекомуникационни мрежи.

Докато съвременната електроника и комуникациите стават все по-сложни и по-ефективни, те стават и по-уязвими, а човечеството разчита на тях вече буквално за всичко, казва още Маркишки. 

Вижте повече за сиянието на България във видеото по-долу:

Вижте още полезни статии по темата в специалната ни страница "София без емисии".