Третото издание на единствения у нас професионален форум за висша кулинария ще се проведе тази година от 7 до 10 ноември, в зала 6 на Интер Експо Център, в рамките на СИХРЕ. Ключова част от програмата тази година са знаменити испански шеф-готвачи от ресторанти с две звезди Мишлен, сладкар на най-високо световно ниво и още големи професионалисти. 

GastronomiX е създаден с цел младите и изграждащите се професионалисти в готварството, сладкарството и ресторантьорството в България да черпят вдъхновение, идеи и техники от утвърдени капацитети в бранша. В рамките на събитието ще се проведат майсторски класове, демонстрации и презентации на световно ниво. GastronomiX е също така оживено място за срещи и контакти на цялата професионална кулинарна общност в България и форум, който развива и популяризира българската висша кухня. 

# Началото на GastronomiX 2018 ще постави уважаваният италиански шеф-готвач Масимо Росето, посланик на великата традиция на ризотото и бранда Riso Gallo.

На 8 ноември са звездните майсторски класове на Maрио Сандовал, шеф-готвач на ресторант Coque в Мадрид (2* от Мишлен) и на шеф-готвач от митичния екип на Disfrutar в Барселона (2* от Мишлен): Едуард Шатрук, Ориол Кастро и Матеу Касаняс – работили с Феран Адриа в El Bulli.

В петък, на 9 ноември, на сцената ще бъде белгиецът Анри Донно, главен шеф-инструктор на престижната HRC Академия.

Последният ден на GastronomiX е посветен на висшето сладкарство. Благодарение на българската Pastry Academy демонстрация „Шоколад“ ще води един от най-добрите шоколатиери в света, британецът Мартин Шифърс, печелил два пъти Европейската купа по сладкарство.