В близост до Докторската градина в София, на ул. „Оборище” 18 ще откриете съвсем новия дом на "Старата госпожа". Заведението работи от 1-ви септември, освещаването му беше на 13.09, а  официалното ще бъде открито на 15. 09. Мястото е малко и съвсем ново, но потенциалът му си личи, защото още в ранни часове идват хора, за да пият хубаво кафе и да закусят, а след това свободните маси стават рядкост.  

Коя е "госпожата"?

"Старата госпожа" е идея и проект на трима приятели, които заедно изпипват всеки детайл – от интериора през рецептите за ястията, от нещата за ядене до коктейлите. И тримата обичат да похапват и това ги сплотява, за да направят нещо хубаво. Името е идея на един от тях, но всички са го харесали, защото смятат, че пасва идеално на мястото. Управителката отраснала в тази част на София и знае, че много хора определят квартала като аристократична София.

"В потока по улиците тук често има възрастни госпожи с перли. Името просто пасва добре на едно хипстърско заведение, с арт инсталации и с кухнята ни.", разказва ни тя. 

Какво можем да хапнем?

Менюто ще е сезонно и идеята е да е с по-малко на брой ястия, за да се завърта постоянно и да има разнообразие. Имат целодневно меню, но всеки ден от 8 до 16 часа предлагат "брънч" меню. Изразът "брънч" идва от английското "breakfast" и "lunch", тоест е комбинация от късна закуска и ранен обяд. До 16 часа ще можете да откриете вкусотии като: яйца "Бенедикт", пържени филийки с моцарела, домашни бухтички, мюсли с плодове, бъркани яйца и баница по стара рецепта.

Яйцата се сервират върху две препечени филийки, с кадифен сос Холандез, аспержи и чери доматчета. 

Снимка: Росица Николова

Бухтички може да вземете и за вкъщи или офиса в картонена кутия. 

Снимка: Старата госпожа

В целодневното меню има различни видове сандвичи, салати и хрупкави брускети. При госпожата няма да ви липсва нито супата, нито домашните десерти, защото тя знае как да е перфектна домакиня. Типичното е, че преобладават по-старите рецепти - хората се връщат към добре познатото, но позабравено. 

"Малко хора ще отидат в баничарница да си вземат бухтички или мекици. Но много често можем да видим да ги сервират по заведенията. Естествено, този тип мекици са една нотка по-пипнати и се поднасят по различен начин.", доверяват ни от "Старата госпожа".   

"Старата госпожа" може и да е стара, но не е консервативна и не смята, че трябва да ни ограничава. Тримата приятели пътуват много и предлагат най-доброто от това, което са опитали по света. Менюто им не е само от България, но и с рецепти от света. Имат азиатски салати, кубински сандвичи с дърпано месо и типични италиански брускети.

Привечер може да си поръчате свеж джин със смокини или "Маргарита" с грейпфрут и цвекло.  

Домът на "Старата госпожа"

Снимка: Росица Николова

Стилът в заведението е ретро, но и арт - има цветя, различни картини, плочи и табели. Отдясно са бар масите, а вляво - продълговато диванче с две маси, над което има картини и… ракета за федербал на едно от момчетата от екипа. Може да видите и старото списание "ПИФ", кацнало там сякаш, за да върне в детството и бабите и внуците им.

Снимка: Росица Николова

"Старата госпожа” работи всеки ден от 8 до 22 часа.