Лятото е в ленивото излежаване на плажа, морските дарове в чинията, сочната диня, студеното бяло вино, шоколадовата кожа, стръкчето мента в коктейла и залезът, който е събрал най-хубавото от деня с обещание за още по-хубаво през нощта. Вкусна храна и прекрасна гледка - ето къде това съчетание е най-добро по Северното черноморие.

Castello Di Kaliakra (нос Калиакра, 12 км от Каварна)

Гледката

Ресторант „Калиакра“ е построен буквално в скалите на нос Калиакра и се слива с музея на носа. За да стигнете до него, минавате през историческите останки на Калиакра (жилищни сгради, църква, кладенци и т.н.) и малко преди да стигнете параклиса, стъпвате в просторния ресторант.

Кацнал на най-източната точка на България, ресторантът просто е обречен (в най-добрия смисъл на думата) да бъде едно местата за хранене в страната ни с гледка към най-красивия залез.

Снимка: Росица Николова



Дори не високата му ограда е от прозрачно стъкло, така че да не отнеме и парченце (милилитър, грам и щипка) от морската гледка. Залезът на слънцето и изгревът на луната са „ястията“ в менюто, които нямат цена. Дори сервитьорите застават с телефоните си и снимат небесното светило, а за цяло лято те са видели много залези. Но всеки от тях е уникален спектакъл от цветни нюанси и случайни съвпадения – прелитащ гларус или пък пърпореща рибарска лодка.

Храната

Но все пак – идваме тук, за да хапнем, така че за малко отделяме поглед от небето и разглеждаме менюто. Цените гравитират около категория „високи“. Но всичко, което избрахме и опитахме, беше невероятно вкусно – с пресни продукти, добре сготвено, ефектно презентирано в чинията и поднесено любезно.

Хубавото на ресторанта е, че предлага ястия със собствен почерк. Забравете за традиционната скара, пържените картофи и рибите, които може да поръчате в почти всяко заведение на морето. Изберете богата салата с морски дарове, мариновани миди с цитруси или гъши дроб с карамелизирани ябълки (250 г, 29,98 лв.).

Снимка: Росица Николова

Не пропускайте пържения лихнус (250 g, 11,98 лв.). Още от морските предложения - чернокоп на скара (300 г, 15,98 лв.), миди със сметанов сос и бекон (500 г, 15,98 лв.) и т.н.

Снимка: Росица Николова

Ако пък ви се иска нещо по-традиционно – свинският шашлик е не само с достатъчно много месо и зеленчуци за наяждане, но ще „нахрани“ и очите ви с големия шиш, на който е забоден, и масивната дървената дъска, върху която се сервира. Оставете си и място за десерт.  Домашната торта е прясна, с бисквити, потопени в кафе, много лек крем и стръкче мента за свежест.

Невероятно попадение - мидената супа с лек пикантен сос.

Снимка: Росица Николова



По скалата на bistro - 9

Оставяме 1 до пълната десетка само заради цените.

Сервитьорите са с униформи, което ги прави лесно разпознаваеми. Изключително любезни и бързи са.

Докато чакате да ви донесат поръчаното, може да си направите монетка за спомен. В двора на ресторанта има машина и срещу избрана сума, може да си „изсечете“ златисто кръгче с релефен отпечатък.

В ресторанта може да се плаща с карта.