Ресторант „Темперо“ е третото място, където имах възможност да дегустирам менюто, което се предлага в рамките на пролетния фестивал Sofia Restaurant Week. За втора година bistro.bg се потапя дълбоко в тази кулинарен формат.
Тази година избирахме локациите, според менютата, които предлагат. Търсехме нещо по-интересно, по-нестандартно, различни вкусове и текстури. Менюто в „Темперо“ провокира любопитството ни с няколко неща – „перли от козе сирене“ в салатата, „терин от телешко Блек Ангъс с малки лукчета“ като основно, и "домашен сладолед с шоколад" за десерт.
На път към ресторанта установяваме, че е доста трудно да се намери място за паркиране. Заведението се намира на ул. „Голо Бърдо“ 2 в София. Не че това не е проблем за цялата столица, но квартал „Лозенец“, с малките улички и множеството автомобили, е истинско изпитание дори за опитни шофьори.
Ресторантът има голяма и красива лятна градина. Преобладаващото светло дърво в интериора създава много приятно усещане на топлина и уют.
Избрахме да опитаме и двете менюта.
Салатата в първото меню е с рукола и спанак, перли от козе сирене, сушени плодове, балсамови свери и малинов дресинг – определено за любители на зеленото. Богата е, с много рукола, което е един от любимите ни зеленолистни. Перлите от козе сирене бяла малки овални парченца. Сякаш очаквахме повече или понятието перли, използвано в описанието, е подвело въображението ни.
Балсамовите сферички обаче са ни любим начин за овкусяване на салатите, така че компенсираха разочарованието.
Сьомгата е любимо ястие на 5-годишната ми дъщеря. В „Темперо“ беше пуширана, с копривена коричка, крем от лайм с нар и картофен фондан. Зарадвах се, че има предложение с риба, защото това означаваше, че не само ние ще можем да се насладим на вечерта, но и тя ще хапне нещо, без много-много увещания. Децата са искрени и много се зарадвах, когато, опитвайки сьомгата, каза – „Уау, много е вкусна!“ След това добави – „Тати обаче я прави най-добре!“. Както казах – децата са искрени. признавам, че коричката от коприва беше изключително добро предложение и скрит начин да накараш децата да хапнат още малко полезни пролетни растения.
Десертът - шоколадов пудинг с нежен пролетен мус от крема сирене и домашна мента беше лек, вкусовете се напластяваха, а плодовете – боровинки и ягоди, даваха свежест на шоколада.
Второто меню започна със стартер терин от телешко Блек Ангъс със зеленчуци, поднесен с пюре от земна ябълка, малки лукчета и печена тиква. Това ястие ни спечели и с вкус, и с представяне в чинията.
Бавно готвеното агнешко с коричка от пресен джоджен, гарнирано с рьоща от спанак и глазирани моркови също беше вкусно, но вкусът на агнешкото ни беше все още в устата от Гергьовден и не успя да предизвика ефектът Уау! Месото и рьощите също идват малко в повече като количеството.
Залагахме много на домашния сладолед с шоколад с крема сирене и свежи ягоди. Приятен вкус, но ни липсваше плътността и млечността на наистина домашната рецепта. Шоколадът и крем сиренето присъстваха в двата десерта, което също даде малък минус в графа разнообразие.
Като цяло останахме с доста приятно усещане от менюто и ресторанта. Препоръките ни, без да се вживяваме в ролите на кулинарни критици или управители, са за една идея по-бързо и не фамилиарно обслужване, и за разнообразие в чиниите.
А вие имате още малко време да направите своята резервация за "Темперо" или за друго място от сайта на Sofia Restaurant Week.