Между паметника „Майка България“ и пешеходната пътека на ул. „Цар Калоян“, пред която задължително все ще изръмжи някой лъскав болярски автомобил за хвалба, се намира ресторант „Щастливеца“. Точният адрес е ул."Христо Ботев"3  (в комплекс „Полтава; другият ресторант е на ул.”Стефан Стамболов” 79). Ретро интериор, пастелни цветове, покривки с плетена дантела по краищата, винтидж меню с ястия, описани като книга на Изабел Алиенде – това е първото впечатление, което оставя мястото у посетителите. Ресторантът е познато място за много от пътуващите от Западна България към морето. Минавайки през Търново, мястото е една от спирките, която мнозина уважават с присъствието си за обяд. Освен в болярския град, „щастливи ресторанти“ има в София и Стара Загора.

Меню

Ресторант „Щастливеца“ предлага домашна кухня. Това, което високо оценяваме, е личният почерк, индивидуалното вложено в някои класически ястия. Така от добре познати на небцето, те внасят още една нова вкусова нотка, която съживява сетивата. Например – българската салата (7,90 лв.) се предлага с добавка телешка пастърма (2,20 лв. за 20 г.); овчарската салата е в „наш стил“ (7,90 лв.); а гъстият таратор, освен че се прави с два вида краве мляко, е с репички и печени лешници.

Може да провокирате апетита си със запечено френско козе сирене със сироп от фурми, орехова ядка, и листенца мащерка и розмарин (11,90 лв.) или паниран телешки мозък върху млечен тартар с краставички и репички (12,90 лв.).

Ако някога сте си мислили, че пилешкото филе е сухо, трябва да опитате това, което приготвят тук. То е във вино марсала и с прясна мащерка – много сочно и ароматно.

В категорията „Това ще промени представата ви“ попадат патешки кебап в праз и лазанята.

Задължително опитайте някои от десертите. Препоръчваме портокаловото суфле и печеният яйчен крем.

Обслужване

В „Щастливеца“ има И добри сервитьори. За съжаление, когато има много маси и много персонал, дали ще попаднеш на такъв е въпрос на късмет и разположение на звездите. А обслужването може да вгорчи и най-вкусната хапка.

Не получихме достатъчно менюта, така че да изберем какво ще вечеряме. Наложи се да се изчакваме, заради което поръчването се превърна в един доста разтеглив процес. Сервитьорката с доста остър тон повтаряше „Изчакайте!“, докато записваше всяко поръчано от нас ястие. Имаше поне 2 ястия, които бяха забравени. До края на присъствието си в ресторанта така и не получихме паролата за wi-fi, за която щеше „ей, сега да попита“. А в гурме тефтерчето ни с бисери със сигурност ще остане записан следният забавен диалог:

„- Голям бутилка минерална вода.
- Каква да бъде?
- А какви марки предлагате?
- Топла и студена.“


Интериор

Бюфет с цветни витражи, порцеланови фигури и супници, тежки месингови свещници, бели дъверни столове, пепел от рози в пердетата, памучни покривки тип пачуърк с копченца и дантели, плетени на една кука, малки помощни масички с цветя в саксии – интериорът в „Щастливеца“ определено е нещо, което впечатлява. С някои от детайлите може и да става прекалено бъбрива атмосферата, но в ресторанта със сигурност е приятно, уютно и интересно.

Снимка: Росица Николова

Подходящ ли е за деца:
Да. Ресторантът разполага със собствен детски кът, а в комплекс „Полтава“ има и друг център за детски забавления. Сумата за анимацията се добавя към сметката ви.