Ресторант Petru's отвори врати съвсем наскоро – може би няма и три месеца от тогава, но ние определено очаквахме да ни се отвори път към столичния квартал Лозенец, за да опитаме от менюто му, тъй като вече знаехме, че освен собственик, Петър Янков е и главен готвач в заведението.
До ресторанта се стига лесно, тъй като е разположен на ул. „Свети Наум” 48 в сградата на бившето заведение Spaggo, като към него има и голям безплатен паркинг за клиентите. Посреща ни шеф Янков, а кухнята, между която се колебаем да опитаме, варира през средиземноморска, суши, вегетарианска, пица на пещ... Седящите места в ресторанта са около 170 вътре и до 140 навън, а заведението предлага също така Wi-Fi и зимна градина.
Между една от шестте зали в ресторанта избираме да се настаним в тази с готвене на живо, където по-впечатляващи са подвижните шоу количките, на които ястията се готвят около самите маси, като по този начин дори самите ние станахме част от приготвянето на храната върху нагорещените базалтови камъни.
Няколко месеца отнема на Петър Янков да създаде менюто на ресторанта, като много от рецептите за ястията в него са авторски и измислени от самия него. Така например успяваме да опитаме месо от домашно пилешко, пълнено с трюфели и гарнирано с пресни горски гъби, чери домати и печени моркови.
Друга авторска рецепта, която Петър ни представя, е за маринована сьомга, пълнена със сирене „Филаделфия”, гарнирана с каперси и лимонов крем. Не пропускаме и деликатесния терин, който приготвят на място в ресторанта – пасиран черен дроб, обгърнат с билково масло и допълнен със салата от моркови.
Не подминахме да пробваме и суши бара, разположен на втория етаж на ресторанта – най-малката от всички зали – за 30 души, но изцяло изградена от тъмно дърво и декорирана с бамбук и речни камъни.
Помислено е и за родителите на малки деца, като в Petru's има детски кът с професионален аниматор, като тази зала е тематично украсена с плюшени играчки в темата на Angry Birds, а освен това има и джаги, басейн с топки и пързалка за малчуганите.
Харесва ни: детска зона, суши майстор, авторски рецепти, удобна локация, голям паркинг, live cooking, ВИП зала, богато меню
Не ни харесва: липса на достатъчно зеленина в интериора
Подходящ за: семейни тържества, бизнес срещи, родители с деца, работен обяд, музикална вечер