"100 милиона години храна" (изд. Gourmet Publishing) - една книга, която преплита наука и лично съпричастие към хората и храната. Авторът Стивън Ли използва системен изследователски подход, но в самият текст е толкова жив и енергичен, че читателят може да усети, че той се е забавлявал, докато е писал.
Книга, която носи в себе си антропологичното, следва да бъде представена на място, което е близо до земята и традициите.
"Багри" (ул. Добруджа 10) - софийският ресторант, който изцяло споделя философията на Slow Food, предлага на 19 юни, вторник, една специална вечеря, посветена на новоиздадената книга. Тя е интересен антропологичен разказ и пътепис за храната на нашите предци и развитието й днес в различните човешки култури.
Книгата "100 милиона години храна" на Стивън Ли ще бъде представена по време на вечерята от Десислава Димитрова – неин преводач, доктор по биология и координатор на Slow Food в България.
Тематичното меню "100 милиона години храна", приготвено от шеф-готвач Ивайло Игнатов, включва:
- малка вкусна изненада за добре дошли
- Розово-червени домати, цвекло печено в сол, овче сирене от ферма Багри, листа от маточина
вино: Rupel Rose Anita каберне совиньон, санджовезе и мелник 55 2017
- Жарен свински език от източнобалканска свиня с качамак, зеле, сос от шипка и орехи
вино: Bratanov Chardonnay Sur Lie 2017
- Кайсии с мед и варива, еленски бут, родопско жълто сирене
вино: Villa Melnik Bergule мелник и пино ноар 2014
- Тарталета с череши, бахар и мастика за десерт
Цената на куверта е 55 лева, като включва 4-степенно меню, по 100 ml от всяко вино и книгата "100 милиона години храна" на Стивън Ли. Може да закупите куверти онлайн тук. Денят е 19 юни, вторник, а часът - 19:30 ч.