В София се появи ново място за брънч (и не само) - "Компанията". Намира се на ул. "Оборище" 109 и ще го разпознаете по висящите от тавана саксии с цветя, които всяко набито око ще забележи през стъклените витрини. Не го подминахме и пробвахме брънч менюто на компанията. Влезнахме с идеята да си поръчаме "Яйца бенедекит", но ни изненадаха с нещо по-различно - брускети с гуакамоле и яйца. 

Чия е "Компанията" ?

Зад "Компанията" стои едно семейство от Стара Загора, което повече от 10 години живее в столицата и днес събира различни компании в заведението си. Динко Стойнов е собственикът и готвенето е негово хоби от години. Той не е професионален готвач, но това е неговият начин да релаксира. Заедно с жена му решават да направят ново място, в което хората да се събират и да им е приятно.

"Беше голяма дилема как да го кръстим. Мислихме заедно със съпругата ми, но се изчерпахме и в крайна сметка синът ми избра името (смее се). Благодарение на него се казва компанията.", споделя той.

Открити привърженици сме на идеята, че това да си похапнеш с приятна компания е безценно и открихме своите съмишленици.

Какви ястия намират място в менюто

Това, което отличава мястото от останалите заведения е, че брънч менюто е налично през целия ден, а не само през определени часове - все пак няма нищо лошо в късния обяд, нали? Освен обедното меню, което можете да видите изписано на прозорчетата до касата или предварително във фейсбук страницата на заведението, "Компанията" предлага и вечерно меню. Вечерното меню е изготвено с авторски предложения от шеф готвача на заведението. 

"Всички ястия, които са включени в менюто, преди това са минали през одобрението на децата ми. Правил съм го в къщи и щом на тях им харесва, то значи е хубаво (усмихва се).", коментира Динко. 

Снимка: Facebook://Компанията

Тук определено можете да се почувствате българи - има мекици, домашна баница, лютеница и други типично нашенски неща. Можете да си поръчате паста, хамбургер, супа, салата или някаква закуска. Десертните предложения са различни всеки ден. Всичко се приготвя на място, а екипът се състои от четирима готвачи. Единственото, което липсва в менюто, са "Яйца бенедикт", но ни издават, че това е избор, а не случайност. Цените са достъпни и спокойно можете да обядвате там за не повече от 15 лв. 

Как изглежда домът на "Компанията"?

Няма да отричаме, че напоследък в София се откриха множество подобни заведения, но само тук можете да се храните... под саксии с цветя. Интериорът е изцяло фокусиран върху природата, а масите са дървени. През пролетта ще можем да си хапваме и пред заведението, защото "Компанията" мисли да увеличи масите, като прибави и открита част. 

"Всяка неделя в края на работния ден поливаме със стълба.", споделят ни те.

Истинският дом на семейството е изключително близо и това е една от причините да изберат този район - обичат всичко да им е удобно. 

"Освен това в този район няма подобни заведения. От другата страна на канала са повече, докато тук не е така. Ние решихме да запълним тази липса.", коментира собственикът.

Снимка: Боряна Константинова

Преди да си тръгнете, можете да оставите нещо от себе си за компанията - след обедното меню има няколко свободни прозорчета и оставен маркер за вас. Единственото ограничение, което имате, е да не "закачате" обедното меню на "Компанията". 

Снимка: Боряна Константинова

Няма хапване без нещо за пийване

Освен хубавото кафе, без което брънчът не може, можем да си избираме от много разнообразни видове чай. За вечерните си предложения, от компанията предлагат вина и крафт бири. Динко издава за bistro.bg, че смята да разшири винения лист, който в момента предлага вина от четири изби и предната вечер е тествал вината със семейството си. 

Снимка: Facebook://Компанията

Ако се чудите къде да заведете компанията си (или къде да намерите такава), то ще ви кажем само, че можете да се насладите на "Компанията" от 8 до 22:00 часа.