"Комбинат 15“ е едно от най-новите места за хапване, отворило врати в София. Табелката с кръстосани шпатули за грил свети на адрес бул. „Гоце Делчев“ 56, вх. Ж.

Защо Комбинат 15? С какво е по-различен?

Цветомир Христов ни ни споделя, че 15-и номер е блокът, в който се помещава ресторантът. Комбинат пък, защото като собственици имат желание сами да си произвеждат част от продуктите, с които приготвят ястията. Идеята да се получи затворен кръг е много добра, защото така се осигурява много по-високо качество на предлаганото. Планират в бъдеще да предлагат произведени от тях опушени колбаси и сирена. Гордеят се и с лютиката, която е една от домашно приготвените им разядки.

В „Комбинат 15“ искат клиентът да се чувства като у дома си. Но не, не онова клише с домашния уют, което се използва при описанието на много ресторанти. А у дома за лекота и лесно, така, което можеш да си го направиш само вкъщи. Нали никой от нас не подрежда гурме чиния с пинсети? Нито пък следва фотографското правило за третините, за да получи добра композиция? У дома си режем салатата, овкусяваме, разбъркваме. Ето това е тенденцията и общото звучене, което се опитват да следват тук.

Какво може да хапнете и с какво „Комбинат 15“ е по-различен?

В „Комбинат 15“ ще откриете вкусни разядки (катък, лютеница, лютика, патладжани с чесън и червен боб с лук), като всяка от тях се поднася с домашно опечен хляб. Грилът се приготвя с меса от български ферми. Последната им новост е дъската с дърпано свинско месо, червен боб с барбекю сос и пушен червен пипер, свежо гуакамоле и препечен хляб с масло и шарена сол.

 

Ако обичате удобните за хапване бургери пък, може да опитате двата вида Pulled Pork с дърпано свинско месо, поднесени с домашни пържени картофки с пушена паприка. От менюто може да изберете още – нахутени кюфтенца (6,50 лв.), домашни кюфтета, поднесени с лютеница, домашни пържени картофи и зелена салата (9,90 лв.), свински котлет, поднесен с колслоу, домашни пържени картофи и зелена салата (13,90 лв.) и др.

 

Какво опитахме

Спаначена салата
 с ябълка, биволско сирене, орехи, мента и медено-горчичен дресинг. Първата хапка наистина ми напомни за нещо у дома. Но какво? Какво? Последваха още няколко, след което и прозрението - "Ами, да, разбира се!" У дома, на двора, точно до чешмата отглеждаме един голям храст мента. Съчетанието в салатата, обогатено със свежестта на ментовите листа, наистина изпращат към нещо вкусно, добре познато и същевременно пикантно на върха на езика.

Снимка: Росица НиколоваТова за нас определено е гвоздеят в менюто. Ребра с мед и горчица, които са 500 г  в порция – едно количество, което може да нахрани и най-гладните. Поднасят се с домашни картофки и туршия от краставички, които имат специфична сладост и са овкусени с цели зърна синап.

Снимка: Росица Николова