Харесвам концепцията на фестивала Sofia Restorant Week, защото в рамките на една седмица (10-16.09), срещу 25 лв. всеки може да дегустира 3-степенни менюта с вкусни гурме ястия. Не, че имам нещо против мусаката и боба със зеле. Но тях може да ядете почти всеки ден на обяд, в почти всяко заведение, или да си сготвите у дома. Когато има предизвикателство за небцето с непознати вкусове и прoдукти е доста по-интересно.

Снимка: Калин Николов

Дегустация - как беше? 

В рамките на фестивала, в Crystal Steak House напримеровчарската салата е в нов стил. Традиционно ястие, което познаваме много добре, но когато има нов продукт или е аранжирана по-атрактивно, веднага предизвиква любопитство. Домати, краставици, гъби, бекон, яйце, лук, мус от червени чушки и кашкавал – уж позната комбинация, но не съвсем.

Снимка: Калин Николов



Основното ястие в меню 1 е аржентински рибай стек с пюре от батат, пащърнак, чимичури сос и пяна от пепър сос. Месото беше толкова крехко, че изобщо нямаше нужда от нощ. Хапката можеше да се отдели и само с вилица. Сочно в средата и нежно розово на цвят, с кадифена структура.

В ресторанта има витрина със стекове от различно по вид и произход месо. Може да посочите точното парче, което искате да ви бъде приготвено.

Снимка: Калин Николов



Десертът е чийзкейк с филаделфия, бял шоколад, биволско мляко и ягодов сос. Сосът е артистично поръсен около и над чийзкейка, но не пропускайте да загребете от него към сладката си хапка. Придава ефирен, леко тръпчив вкус.

Тристепенното меню получавате за 25 лв, в рамките на Sofia Restaurant Week. Бих го нарекла "мъжко" – заради телешкото месо – сериозно присъствие на протеин, което би задоволило всеки глад. "Женско" е второто меню, в което основното е риба – малко по-лек вариант. Разбира се, разделението е съвсем символично.

Салатата Цезар е от салата Романо, крутони, сос "Цезар" и пармезан. Филето от лаврак е с гарнитура от императорски ориз, сметанов сос и фреш от цитруси. Този ориз беше едно от най-меките, кадифени ястия, които съм опитвала скоро.

Десертът, ах, десертът! Шоколадов бонбон - нутела мус, млечен шоколад, бейлис, лешници, ванилов сос и малини. Какаовата полусфера е украсена деликатно с няколко златни щрихи, а най-отгоре е кацнала апетитна малинка. Ако дават този десерт като награда, когато измиеш 100 чинии, бих измила с песен 200!

Снимка: Калин Николов



Подходящо ли е за деца?

Да. И двете основни са добра храна за децата, а за десертите малчуганите биха били послушни поне седмица.
Ресторантър се  намира в близост до градинката „Кристал“, където биха могли да поиграят, докато огладнеят.

Защо давам вдигнат палец за Crystal Steak House?

Част от месото е българско и поддържането на родното производство е плюс. Тук то е доставено от ферма „Омая“.