Дори и най-прекрасното място на света, с най-добре планирания трип, в най-приятната компания, може да остави горчив послевкус, ако бъдете излъгани на някое от местата, които посетите - ресторант, магазин, пазар или друго. Усещането не е никак приятно, портфейлът олеква, в съзнанието се прокрадва жестока самокритика, а не липсва и засилване на негативното мнение, което от конкретен човек се пренася към цяла нация. 

Изготвихме кратък наръчник с опасности, които дебнат конкретно в Италия и преживяхме лично в Барлета. Вие го прегледайте. Ние пък ви пожелаваме нищо от това да не ви се случи. 


Червена светлина - опасности

1. Дегустационното меню в ресторантите е фокус-бокус

Италия е онова място, на което много туристи си представят романтична вечеря на пиацата, вкусно хапване с бутилка италианско вино, паста и пица. И италианците ще ви дадат всичко това! Има специални заведения, направени точно по тази мечта. Местните почти не ходят там, защото те са за туристите. Ресторантчетата са на ключови места в градовете, с маси, изнесени на малките площади с гладки камъни, приятно веещи се ленени покривки, свещи, столове от вито, ковано желязо. Една от препоръчате на много туристически гидове практики е, ако не знаете каква храна да си поръчате, да помолите сервитьора за препоръка - кое е местното, характерното, най-често поръчването и да поискате от същото. Това обаче може са бъде и груба грешка. Ако ви препоръчат дегустационно меню, за да опитате от всичко по малко, задължително питайте за цената и количеството! Сервитьорите ще обсипят масата ви с малки порции от всичко, включено като предястие или основно ястие, като преценката колко да са порциите и от кое да ви донесат е тяхна. Ваша остава само сметката. В менютата, които ви дават, цени на тази услуга няма. Може само да гадаете каква ще е цифрата, след като теглите чертата, ако не попитате допълнително. 

Снимка: Росица Николова2. Необявени цени на пазарите и в малките магазинчета

Разхождайки се из пазарите за плодове, зеленчуци и рибни продукти, няма как да не ви направи впечатление, че много от стоките нямат обявена цена. И ако можем да си затворим очите, защото това е пазар, то същият феномен може да ви посрещне и в малките магазинчета. Обичайно купуваните артикули от там, като сирене, колбаси или хлебчета, често нямат цена и сумата е тази, която продавачката ви каже. 

Снимка: Росица Николова

3. Места за хранене с порции на грамаж

В Барлета магазините и заведенията са затворени в часовете с високи температури - 12-17 часа. Работят много малко места и това сякаш им дава картбланш за спекулиране, особено когато става дума за гладни туристи. Италианците щедро ще сипват паста, миди и печени меса в чиниите ви, а после ще очакват щедрост и от вас при плащането на сметката. По какво може да познаете, че са ви излъгали - сметките винаги са кръгли суми - 100 или 50 евро. Независимо какво и колко сте хапнали и колко пъти са ви пълнили чашата с вино, сметката накрая е кръгло число. Няма центове, няма 45, всичко завършва на нула. 

4. Не говорят английски. Дали?

Повечето италианци наистина не говорят английски. Други говорят, но доста лошо и само основни фрази и думи. Но може да срещнете и такива, които знаят английски, но предпочитат да ви говорят на италиански, за да имат езика като оправдание за дребни измами. 

Снимка: Росица Николова


Как да не ви излъжат в ресторантите и магазините в Италия?

1. Научете цифрите на италиански поне от 1 до 10. Ще ви бъде по-лесно да ги разбирате, а и сами да поискате определени бройки или килограми стоки.

2. Информирайте се предварително за цените за това, което купувате. Научите израза "Колко струва" на италиански.

3. Ако все пак сте поискали дегустационно меню в ресторант, прекратете поръчката в момента, в който нещо ви се стори съмнително или в повече. 

4. Искайте касова бележка с разбивка за отделните артикули.

Снимка: Росица Николова5. Питайте "Колко" за всяка отделна стока.

6. Разходете се и разгледайте, преди да изберете къде да седнете и какво да купите. 

7. Пазарувайте от по-големите супермаркети, където всяка стока има етикет с цена и задължително бива маркирана на касата. Ако все пак има несъответствие, винаги може да върнете стоката.