В сърцето на Пирин планина, край град Белица, там, където всички танцуващи мечки, изтезавани, дресирани и разхождани от стопаните си, най-после са намерили спокойствие и свобода в специален парк, се намира едно малко заведение, в което всичко се приготвя на място и храната е много вкусна. В барбекю ресторант "При парк за мечки" има няколко дървени маси, кацнали на височинка, от която се открива прекрасна гледка към хребетите на планината. Първото, което ни прави впечатление, е краткото и стегнато меню. Когато храната се приготвя на място и в момента, така и трябва да бъде. Можем да сме сигурни, че качеството й е добро, ако усилията са концентрирани върху няколко ястия, а не разпилени върху цялата българска кухня. 

Снимка: Росица Николова

Салатите са 3 на брой - класически избори - "Редена" (350 г. 5,50 лв.), Овчарска" (500 г, 6.50 лв.). Салата "Мечата лапа" (250 г, 5 лв.) е тематична, с оглед мястото, и е включва сирене, пипер, домати и зехтин. Чушките са нарязани на шайби, напълнени със сирене. Сигурно никога не сте обръщали внимание, че по този начин те наистина приличат на меча лапа?!

Другото ястие с това име е основно. Представлява смес от два вида кайма (250 г, 7 лв.), която също се прави и овкусява на място, и се пече при поръчка на барбекюто с открит огън. Освен прясно месо, пушек от дърва и планински въздух, за вкуса на мечата лапа отговарят и подправките. Какви са те е тайна, въпреки че ако сте по-настоятелни, домакините ще задоволят кулинарното ви любопитство. Те са много любезни, приветливи и усмихнати. В заведението работи цялото семейство и няма нищо по-естествено от това някое от децата да ви донесе нарязаната от майката салата, докато таткото сипва боб от гърнето. 

Снимка: Росица НиколоваА бобът в гърне (300 г, 3,30 лв.) е другото ястие, което непременно трябва да опитате тук. Каленият съд винаги стои близо до огъня, така че бобът да е топъл и ароматен.  

Снимка: Росица НиколоваАко решите да си поръчате риба, тя ще бъде най-прясната. Пъстървата може да уловите сами от малкото каменно корито пред заведението. Рибите със сребристи гърбове плуват свободно, като до тях постоянно достига прясна, течаща вода. Пъстървата може да си уловите с голямо кепче. Ако времето е студено, за да хапвате навън, домакините няма да се поколебаят да ви поканят на топло, вътре, край камината. 

Снимка: Росица Николова

От основните ястия може да избирате и между домашни пържени картофи (3 лв.), свинска пържола (280 г, 8 лв.), пилешка пържола (280 г, 8 лв.), суджук (30 г. 8,50 лв.), карначе (250 г, 4 лв.). и др. 

За децата има специално пригодена малка дървена масичка със столчета, направени от дънери. Все едно са джуджетата от приказката за Снежанка. Има и чудесни, масивни люлки от дърво - за малки и големи. Ако се полюлеете дори за кратко, ще изпитате онова чувство за свобода и простор, което може да ви обгърне само в планината. 

Снимка: Росица Николова

Преди да си тръгнете, не забравяйте да поръчате и от десертите. Отново малко на брой, но точно това, което ще бъде най-вкусно да се опита на такова място - овче мляко с домашно сладко или мед (4 лв.), домашен сладолед - (4 лв.), сладък салам (4 лв.) и мечи сладолед.

Снимка: Росица Николова