Малко остана до настъпването на Коледа – очаквана, вълнуваща, повтаряща се всяка година и все пак – винаги неповторима! Празничната трапеза на Бъдни вечер, макар и постна, е отрупана с всевъзможни ястия и лакомства - радост, но и изпитание за всяка домакиня. Наред със задължителните за празника гозби, трябва да помислим и за най-мъничките членове на семейството.
Традиционни сармички можем да приготвим специално за тях в умален вариант. Но... мини или макси, важна е плънката:
1. Първата стъпка е да измием хубаво ориза на обилно течаща вода, без да го киснем.
2. Нарязваме изчистените от дръжките гъбки на много малки парченца.
3. Морковчето настъргваме на рендето.
4. Обезкостените сушени сини сливи също нарязваме на ситно.
5. Прибавяме и надробените предварително орехови ядки.
6. Задушаваме изброените продукти в зехтин, като поръсваме с малко бял пипер и риган. Изчакваме да кипне и отстраняваме съда с плънката от огъня.
7. След като поизстине, 1 с.л. от плънката загъваме в зелеви листенца с големината на половин длан. Сармичките подреждаме плътно в съда за готвене, затискаме с порцеланова чинийка, като не забравяме под нея да сложим 1 дафиново листенце.
8. За солта забравяме, тъй като заливаме със зелев сок, разреден 1:1 с хладка вода, докато се покрият. Оставяме да къкрят на тих огън около час.
А сега идва ред на сладуранските джинджифилови бисквитки!
Необходими продукти (за около 30 бр.):
500 гр брашно
200 гр кафява захар
250 гр краве масло
14-15 с.л. кленов сироп
3 ч.л. сух джинджифил
1 ч.л. сода бикарбонат
1 малко пакетче ванилия
2 щипки канела
За глазурата:
2 белтъка
400 гр пудра захар
2 с.л. лимонов сок
1 малко пакетче ванилия
А сега да замесим чудната вкусотийка:
1. Захарта и масълцето миксираме до образуването на пухкава маса.
2. Слагаме брашното и го разбъркваме.
3. Прибавяме содата, ванилията, канелата, джинджифила, кленовия сироп и отново разбъркваме, докато се получи хомогенно тесто.
4. Оформяме го като питка и го поставяме в хладилника да стегне (тъй като тестото е доста маслено).
5. След това разточваме на пита с дебелина ок. ½ см и идва моментът, в който да изрежем фигурките с формички на сърчица, елхички, еленчета, звездички и т.н.
6. Нареждаме ги в тава с незалепващо покритие. Ако не разполагаме с такава, дъното застиламе с хартия за печене. Печем в предварително загрята до 180 градуса фурна за ок. 10-12 мин. най-много.
Тези минутки използваме за "изпипване" на глазурата:
Смесваме белтъците с лимоновия сок, прибавяме ванилията, пудрата захар и миксираме до получаването на необходимата ни гъстота. Ако желаем, можем да оцветим с различни сладкарски бои. Да не забравяме, че изпечените вече джинджифилови сладки се украсяват с глазурата едва, когато изстинат.
Весели и сладки празници!