Тя една от най-добрите и успешни български дизайнерки. Създава висша мода, а моделите й са носени от световноизвестни знаменитости. Хващаме я малко преди да замине за Лондон, където развива част от бизнеса си. На гости сме в софийския бутик на дизайнерката Невена Николова.

Снимка: Евгений Милов

С внимание към детайла Невена ни показва и разказва за роклите, които е подготвила специално за аудиторията на Ladyzone. Всяка една от тях има интересна история.

Първият модел е лична рокля на Невена, стара, но на която тя вдъхва нов живот. "Понякога импровизирам в хода на работата си. Тук най-необичайното е, че стои една рокля, много стара моя покупка, която нямаше дантелени ръкави и изглеждаше като относително сдържана рокля на "Диор" от памучен плат с хубав детайл и хубава кройка. Така и не я облякох през годините и остана да лежи, заровена в гардероба. И в духа на това, че постоянно мисля как да се носят нещата, които вече имаме, започнах да мисля как мога да й дам нов живот. Това, което се появи като съвсем логично решение, беше да потърся материал, с който аз съм доста популярна, известна - това е дантелата, френската дантела", разказва Невена.

Снимка: Евгений Милов


Дизайнерката ни разказа и за няколко знакови модели, които е създавала през годините - прекрасна рокля, която е била замислена като булчинска, но откакто я създава, много звезди са я пожелавали за червения килим. Една от тях е Никол Шерцингер.

"Дантелата, за която вече стана дума, тук е обогатявана много, много пъти. Гъстота й е концентрирана с части и елементи, които аз целенасочено съм избирала от материала дантела. Всичко това е ръчно направено. Лично съм поставила местата на всичките цветчета, листенца, кристали сфарофски, перлички и т.н. Остатъкът от един материал, използваме отново, заделяме и си мислим къде можем да интегрираме. Лайтмотивът тук е, че не хвърляме нищо", подчертава Невена.

Снимка: Евгений Милов

Бродерията на горната част на роклята, в която Никол Шерцингер буквално се влюбва, е правена близо 4 седмици.

Понеже наближава сезонът на абитуриентските балове и се надяваме да почерпите вдъхновение от разговора ни с Невена, тя ни показа и една много ефирна и различна рокля от две части.

"Това е похват, който често предлагам в моята работа, защото открива възможности и за носене, след като роклята е обличана за повода, за който е поръчана. Като тази блуза, ако отделим от зрелищната пола, всъщност много добре работи с дъбки, с бял панталон, с пола. Разбира се, материята трябва да е адекватна, също и цветът, защото това са прекрасни тъкани. Това е коприна, това е ръчна работа. Структурата на дантелата е изключително фина и тя застава върху кожата по един много фин и сексапилен начин, така че дантелата рисува върху човешкото тяло, а там, където не трябва да се вижда, ние бродираме много фино и елегантно". 

Снимка: Евгений Милов

Невена ни показа и как да комбинираме с различни аксесоари, като ръчно правени колани, цветя, чанти и чокъри. Потопете се в разкошния свят на дизайнерката с видеото или слушайте разговора ни в Спотифай.