Кето режимът като здравословен начин на хранене стана изключително популярен в последните години.

По тази тема си говорим днес в подкаста „Малки разговори“ с Ивайло Владов – основател на keto-bg.com, чиято мисия е да информира какво представлява този тип хранене и да внесе яснота как кето режимът действа на организма.

Кой е Ивайло Владов? Той е от Ловеч и тази година той ще навърши 47 години. Заедно с неговата спътница в живота Диана Накова са създатели и собственици на сайта за кето като начин на живот. Семейството не употребява фабрично преработена храна. Хранят се с месо и млечни продукти от пасищни животни, фермерски и био плодове и зеленчуци. Децата им никога не са опитвали пакетирани храни от магазините, глутен или захар. Всички сладкиши, пици и любими храни на децата се приготвят вкъщи.

При кето хранене имаме ограничение на въглехидратите и увеличение на мазнините, на полезните мазнини… Кето храненето е умерено протеиново”, категоричен е Ивайло. Той потвърждава, че хората не трябва да имат никакви притеснения, че спазвайки този режим ще натоварим организма си, защото още в началото менюто на човечеството е съдържало повече мазнини и по-малко въглехидрати и протеини.

Тялото се пренастройва така, че започва да гори мазнини вместо въглехидрати, което е един много ефективен процес от абсолютно всяка една гледна точка. Мозъкът предпочита да гори мазнини”, допълва Ивайло. Малката нужда от въглехидрати за органите тялото си набавя от допустимата доза за кето хранене, която е 20 грама. Дори човек да приеме по-ниско от това количество, организмът може да ги произведе и сам.

Базовото процентно съотношение на макросите при дневното кето хранене е следното: 75% мазнини, 20% протеини и 5% въглехидрати. Според него е важно да се акцентира на думата “базово”, защото това съотношение зависи от пола, физическата активност и целта, която човек иска да постигне. Единствено фиксирани остават въглехидратите.

Ивайло споделя едно много любопитно проучване, че “Дете до 7-8 години в момента изяжда цялата захар, цялото количество захар, което един възрастен за целия си живот преди 100 години”. Това е поредното доказателство, че за човешкия организъм е напълно естествено приемът на въглехидрати да бъде не повече от 5% от дневното количество храна.

Състояние на кетоза можем да постигнем и чрез фастинг, който обаче не е толкова ефективен метод в дългосрочен план и не трябва да се практикува от хора, чиито кръвна захар и инсулин не са стабилни. Освен това, кето храненето “адаптира” организма.

Освен като калории и съотношение на макронутриентите, трябва да знаем и хранителната пирамида на кето, за да се храним правилно. Тази пирамида показва тежестта на хранителните вещества като калории в общия прием.

На дъното са полезните мазнини - меса, яйца, сланина и масло. Според Ивайло яйцата са най-богатите на хранителни вещества.

Следват зеленолистните и зеленчуците, които растат на земята. Над тях са млечните продукти, които трябва да са високомаслени - все пак с тях трябва да се внимава и да не се прекалява. Най-отгоре на кето хранителната пирамида са бери плодовете и ядките.

Сред храните, които Ивайло консумира ежедневно, са „мазно месо, ребра, гърди“. Закуската винаги съдържа основно яйца под всякаква форма – варени, бъркани, пържени.

Ако се пържат, е хубаво да е с термично стабилна мазнина. С масло никога не пържим“, казва специалистът.

Краве маслото може да консумираме сурово, а при готвене можем да го заменим с авокадово, кокосово масло, бекон или сланина.

Към първото хранене за деня можем да добавим сирене, кашкавал, както и салам или луканка, при възможност домашно приготвени. Такива консумират семейство Владови и знаят че не съдържат консерванти и нитратни соли.

Тъй като Ивайло се храни два пъти на ден, основното му хранене е вечер 2-3 часа преди лягане. „Важно е да ядеш вечер. Много хора бягат от това ядене. Вечер, когато заспиш, тогава се случват всички процеси – тялото се възстановява от това, което си му нанесъл като вреди през деня. Тогава растеш, тогава всички биохимични процеси са по-активни. Затова е хубаво да имаш материал за градеж“, казва той.

Но в никакъв случай не трябва да консумираме храна непосредствено преди лягане.

Вечерята може да представлява 80% от калориите и да бъде отново от мазно месо и салата. При недостатъчен дневен прием на мазнини можем да си ги набавим чрез десерт. „Изключително лесен начин да си набавиш мазнини е десертът. Защото кето десертът по дефиниция, когато е правилно приготвен, има до 3-4-5 грама максимум нетни въглехидрати, има голямо количество полезни мазнини. И е изключително лесен и вкусен начин да си набавиш това, което ти трябва“, разкрива Ивайло.

Собствениците на keto-bg.com Ивайло и Диана са родители на две момиченца - как те хранят децата си, подходящо ли е кето храненето при метаболитни заболявания, какви са основните грешки, които допускаме, как да ги избегнем и коя е перфектната рецепта за кето млечен шоколад – гледайте в подкаста „Малки разговори“ тук или в YouTube или слушайте в Spotify.