Тя е талантлива и обичана актриса. Човек на изкуството, грижовна майка и съпруга. Тя е и изключително смела жена, която не се спира пред никого и нищо. Работата по новия филм, в който играе главна роля, съпътства важен период на осъзнаване и в личен план. За чудовищата на сцената и в живота, за отношенията между мъжа и жената, за хладнокръвието и смелостта днес в "Малки разговори" си говорим с Яна Маринова.

Снимка: Евгений Милов

На гала събитие тази вечер своята премиера ще направи най-новата българска лента с участието на Яна Маринова. В основата на сюжета в „Чудовища“ е социален експеримент – „един журналист кани на интервю три дами с интересна професия – поръчкови жени за регламентирани връзки“. Случващото се в лентата разделя обществото на две – за и против техните услуги.

„Масово започват протести от хората, които не разбират защо има нужда от услугата „регламентирана връзка“ с жена под наем в продължение на една година. И накрая получаваш предписание като мъж – как да бъдеш по-добра версия на себе си, как да умееш да обичаш жена, как да бъдеш привлекателен за партньорките си“, коментира Яна Маринова в нашия лайфстайл подкаст.

Под режисурата на Калоян Патерков „Чудовища“ разкрива неочаквана страна на любовните взаимоотношения между мъжа и жената и ще накара зрителите да се запитат дали съществуват истинските приятелства или това са само хора, с които правим размяна на услуги; дали в едно дългогодишно семейство продължава да цари любов или хората са заедно по принуда; дали съвременните връзки се основават на искрена любов или на това какво ще получат партньорите един от друг в материален план.

Образът на своята героиня актрисата разпознава често в много от младите момичета и прави съпоставка със себе си. Яна казва, че не малко е боледувала от любов и се пита: 

Не е ли най-голямата сила на младостта, че можеш да обичаш хиляда пъти?

Ролята в “Чудовища” й припомня нещо, което много обича да прави, а именно да флиртува. И дава за пример себе си като жена, която флиртува с погледа си през цялото време - с камерата, със сцената, с публиката и с хората около себе си. „Не трябва да се отнема умението да обичаме, да бъдем харесвани, да бъдем чувствителни“, добавя още тя.

Яна смята, че от изключителна важност е да се научим да прощаваме, за да освободим себе си и да продължим напред. Потвърждава, че любовта за 2 часа „съществува“ и дава пример, който се случва на всеки от нас – да срещнеш стар познат, който някога те е наранил, и с когото, обаче, в крайна сметка прекарваш часове в хубав разговор. Все пак споделя, че не би простила само на човек, който не си признава, че е допуснал грешка.

Снимка: Евгений Милов

Самата тя казва, че е била наранявана не малко пъти в живота си и това я е направило силната жена, която е днес. Перфектни хора няма и самата тя е правила грешки. Сред най-пагубните мисли според Яна са мечтите на някои жени да срещнат „идеалния мъж“, който няма деца и предишни бракове. На тези жени актрисата казва:

Вече си сгрешила. Аз съм била там!

Не малко хора свързат Яна с героинята й Елена Атанасова в хитовия сериал “Стъклен дом” и нейните хладнокръвие и смелост. За тази роля актрисата признава: “Не ролята в "Стъклен дом" повлия на мен, а аз на нея”. По стечение на обстоятелствата животът среща Яна с не малко жени, по чието подобие е създаден образът на Елена, затова актрисата знае как да й вдъхне живот. Благодарение на това получава и ролята, за която се явява на кастинг.

Не подценявайте тези жени… не лисички, а хищници!

 

Какъв съвет би дала на младите хора? “Всеки ти обяснява да бъдеш себе си и никой няма да ти позволи… Съветът ми е - бъдете себе си на всяка цена!”, категорична е тя.

Освен актриса, продуцент и каскадьор Яна е преди всичко майка.

За сина й Никола вижте на следващата страница >>

Синът й Никола навършr 20 години преди седмица и за него актрисата споделя, че той е всичко, което самата тя би искала да бъде. От 6 години младежът живее и учи в чужбина, като проявява силен интерес към историята и световните кризи. Плановете им да пътуват и да прекарат възможно най-много време заедно биват осуетени от COVID кризата, но все пак Никола идва тук през лятото, а понякога и тя пътува до Швейцария. Въпреки това времето, което прекарват заедно, никога не е достатъчно. Затова се надява някога да успеят да наваксат и да отидат на театър и опера в Италия.

Яна Маринова е и човек, у когато вдъхновението и мотивацията никога не стихват. През изминалото лято успя да реализира снимките и към филм по нейна идея, в който влиза и в ролята на продуцент - “Игра на доверие”.

Дългоочакваната лента с участието на Луиза Григорова-Макариев ще направи своята премиера тази есен. Под режисурата на Мартин Макариев “Игра на доверие” обещава да постави една изключително важна тема за Яна - домашното насилие във всичките му форми. Така предстоящата лента се оказва много личен проект за нея: 

 

“Това е истинската история между мен е майка ми в едната си част”.

Днес актрисата осъзнава, че най-накрая има възможност да говори за важните за нея въпроси. “Дълго време бях рицар на бял кон сама за себе си”, казва Яна.

Междувременно силна и вдъхновяваща актрисата не спира да се изявява на театралната сцена в спектаклите “Куци ангели” и “Любовни писма”, като скоро й предстои да играе и пред българската публика в Хага. Скоро приключва и поредицата от срещи и дискусии на тема домашното насилие в училища в цялата страна.

Какво още сподели Яна за отношенията между мъжа и жената, ревнува ли я съпругът й, с когото са заедно вече от 15 години и как успява да победи в екстремно състезание на ATV без дори да се е качвала до този момент - гледайте в подкаста “Малки разговори” на ladyzone.bg и YouTube или слушайте в Spotify.

Снимка: Евгений Милов