Тя е модел, била е на корицата на Vogue Украйна, а през 2019 г. създава мобилното приложение ZaTeb в борба срещу домашното насилие върху жените. Първият гост на “Малки разговори” през новата година е Ивелина Чоева.

Как е започнала моделската й кариера и какво най-много й е дала, до къде иска да стигне социалната кампания, която стои зад приложението й, за нейната първа осъзната любов и в какво се крие елегантността на една жена, Ивелина отговаря на тези и други въпроси във видеото.

2022 Ивелина посреща заедно със своята половинка Сашето (както тя на галено го нарича) в компанията на тесен кръг приятели в една вила, сгушена в планината. От новогодишната баница на нея се пада нова кола и работа, а на Сашо - фитнес, което искрено разсмива Ивелина.

През тази година Чоева я очаква “доста зор” в хубавия смисъл на думата. Предстоят й нови проекти, които не може още да разкрие, но обещава при възможност да ни сподели.

През 2019 тя създава мобилното приложение ZaTeb в помощ на жените жертви на домашно насилие. 2 години по-късно приложението вече е излязло извън пределите на България - официално работи и се разпространява в Украйна, а в момент го развиват и за Америка. Първо искат да стигне щата Калифорния. Основната им цел е да улеснят процес за намиране на помощ и да елиминират до колкото могат този болен проблем в обществото. Въпреки че покрай ковид излизат повече случай в статистките, все повече млади хора обръщат внимание на този проблем и темата вече не е табу.

Мечтая да няма нито една жена, която да го ползва. Ако стигна до там, ще съм си изпълнила мисията. Надявам се някой ден това да се случи, да го няма този проблем. Но до тогава ще го разработвам за всички страни, където е нужно.”

Снимка: Евгений Милов

Приложението е абсолютно безплатно и анонимно. Ивелина определя каузата и мобилната апликация за нейното “бебе”. Не участва в други социални кампании, защото смята, че човек не трябва да се разпилява. Самата тя споделя, че е изцяло фокусирана върху своя проект, който отнема доста време и енергия.

Със света на модата Ивелина се запознава още в първи-втори клас, когато майка й купува списания и след като ги изчете, кара малката Ива да подчертава частите на изречението - подлог, сказуемо и т.н. в статиите.

Едва на 13 години, Чоева влиза в света на големите, защото започва да работи като модел по света. От малка Ивелина се отличава с високото си и стройно тяло. Но за нея е неприятен фактът, че винаги стърчи над всички, особено в училище. Приятелка на майка й убеждава и двете Ивелина да се пробва като модел. Младото момиче започва да работи с българска агенция, но има едно условие от майка си - да поддържа успехът си не просто добър или много добър, а винаги отличен. Днес тя вече има над 10 години стаж, колкото и странно да звучи и е обиколила много страни по света чрез работата си на модел.

Снимка: Евгений Милов

Аз света го виждам покрай това, че от малка пътувам и сама се оправям. На мен ми е интересно да пипна, да докосна нови култури. Не ме е страх от света, напротив, професията ми даде свободата да го обикна и само да взимам.

Не знаем за вас, но ние нямаше как да не отбележим приликата на Ива с австралийската актриса Фийби Тонкин, известна с ролите си в тийнйджръския сериал “H2O: Просто добави вода”, “Дневниците на вампира” и “Древните”. Двете са направо двойнички. През годините много хора забелязват това, а някои даже са убедени, че нашето момиче е самата Фийби. Дори се е стигало на детски рожден ден деца да залеят Ивелина с вода с надеждата да й порасне опашка. Но пък е имало и плюсове да я помислят за австралийката. По време на един полет стюардът отива при Ива, която е в икономичната класа на самолета и й поднася комплимент от екипажа като предлага на “г-ца Тонкин” да се премести в бизнес класата. Изумена българската моделка приема комплимента и прекарва остатъка от полета в бизнес класата, без никой всъщност да забележи, че името на бордната карта е друго. Има си и плюсове да си двойник на знаменитост.

Ивелина продължава да поема ангажименти като модел, но не толкова интензивно като преди, сега на фокус са други проекти в професионален план.

Снимка: Евгений Милов

Работа, проекти, анагажименти, нямаше как обаче да не поговорим и за любовта, особено след прекрасната страстна фотосесия на Ива и Сашо Кадиев. Двамата не крият връзката си, даже напротив, говорят открито за нея.

Първата ми осъзнатата любов е той. Двамата сме много емоционални и при нас много често има Бум. Но пък с времето колкото повече се опознаваме, толкова повече намираме път един към друг.” разказва за връзката им Ивелина.

Времето заедно обичат да го прекарват опознавайки света на другия. Сашо показва на Ива света на Марвел чрез филмите, а пък тя от своя страна е голям любител на зимните спортове, обожава ските и много иска тази зима да го заведе в планината и да го научи да кара.

Гледала е всичките му постановки в театъра, но най-любимата й е “Горката Франция”. Всеки път я разсмива до сълзи.

Снимка: Евгений Милов

Ивелина се занимава и с изработката на ароматни свещи, още едно хоби, което превръща в работа. От Pantone знаем цветът за 2022, а за ароматът на тази година решихме да се допитаме до самата Ива.

Миналата година като че ли беше сандалово дърво, но тази година мисля, че ще е нещо от сорта на жасмин, ванилия, по-леките аромати.

Гледайте разговора ни във видето горе или слушайте целия тук или в Spotify.