В най-празничния месец на годината специален гост в нашия подкаст „Малки разговори“ е една от най-известните български личности – Алекс Петканова. Подражават й хиляди жени, а последователите й в социалните мрежи наброяват над половин милион души. Тя много умело лавира между различните свои амплоа – модел, инфлеунсър, водещ, а не на последно място и грижовна майка.

За втора поредна година Алекс е дигиталният водещ на „Гласът зад кадър“ – ексклузивната онлайн поредица на „Гласът на България“, която ни представя събитията в бекстейджа по един различен начин. Водещата споделя, че много харесва тази своя роля, тъй като включва пряк контакт с треньорите и участниците и успява да усети от първо лице техните емоции и вълнения. Алекс ги придизвиква в разнообразни и забавни игри – от телепатия до физзарядка.

Разкрива, че тази година се чувства доста по-уверена и се надява да продължи да радва зрителите на онлайн поредицата.

„Човек трябва да работи за себе си и да се стреми да разбира това, в което е добър. Да си разбира силата. И когато я намери, когато бъде достатъчно осъзнат в това - да се стреми да я развие и да се възползва от своя талант по най-добрия начин“, казва Алекс за впечатленията си от участниците, като добавя, че на това иска да научи и своя син Габриел.

Финалът на „Гласът на България“ предстои тази неделя и Алекс обещава той да бъде грандиозен. Казва, че според нея всеки иска да спечели и вълнението на финалната права е голямо. Съветът, който им дава е следният: „Те знаят своята стойност и не трябва да се колебаят“.

Снимка: Евгений Милов

Самата Алекс казва, че не може да пее. Изключително любопитна е следната история, която тя ни разказа: „Борис Солтарийски на времето ми беше казал „Алекс, само недей да пееш пред детето, да не вземеш да му увредиш слуха. После да не може да улавя тоновете!“, защото може да се наложи сина ми да работи нещо, свързано с музиката“.

Да бъдеш една от най-известните личности у нас с над половин милион последователи носи със себе си и голяма доза отговорност, която Алекс осъзнава. Темата, какво наблюдава в социалните мрежи като тенденции, определя като чувствителна, защото

„Ставаме все по-зависими от лайковете и те ни карат да се чувстваме добре, което не е добре“.

Заявява, че контролът от страна на родителите е много важен. А това, на което младите и подрастващите трябва да подражават, са "добродители, а не визия“.

Съществува психологическата нагласа, че когато публиката вижда даден човек по телевизията, го определя за „божество“ – нещо, което Алекс отрича. „Това не ме прави по-стойностна от теб, да седя тука, и с нещо по-важна". 

Популярната българка казва, че границите в социалните мрежи „не са общоприети“, а зависят от индивида и всеки сам трябва да избере какво да покаже пред последователите си.

"Просто аз съм решила да показвам живота си, което си носи собствените недостатъци, така че трябва да го приема всеки един човек като професия, а не като че аз съм с нещо по-различна от тях или нещо повече.“

Габриел – синът на Алекс и Дани, ще навърши 3 години в края на януари. „Той е страхотно дете… Просто съм много благодарна, че е избрал да се роди точно в нашето семейство и да избере мен за майка… Мислиш си, че имаш един щит, и знаеш своите слаби страни, и тогава идва детето ти. И осъзнаваш, че това ти е слабото място“, споделя през сълзи гордата майка.

Засега родителите не са забелязали Габриел да проявява артистични заложби, а по-скоро се притеснява, когато ги спрат фенове за снимки. Любимите им занимания заедно с малкия са разглеждане на книжки, игри с коли и сглобяване на играчки.

Въпреки че Габриел е едно от малкото деца с профил в Инстаграм, и то с над 100 хиляди последователи, Алекс и Дани смятат, че личният му досег до мрежата трябва да е ограничен за максимално дълго време.

Александра разказва, че е трудно, но въпреки това успява да балансира между професионалните ангажименти и личния живот. Определя себе си като „кариерист човек“ и иска винаги да е в движение. Почива си и се вдъхновява, пътувайки както из България, така и в чужбина, когато има възможност.

Предстоящите топли празници ще прекарат семейно. Алекс си е поставила за цел да отдели възможно най-много време за своите родители, които не вижда толкова често, защото живеят в друг град.

Вълнението е най-голямо за Габриел, който с нетърпение очаква посещението и подаръците от Дядо Коледа. За грижовната майка е от изключителна важност детето й да не израсне „пред монитора“, а „да ги има магическите моменти“. Разказва още, че иска детството на малчугана да бъде вълшебно, каквото детство е имала и самата тя.

За финал известната българка разкрива, че работата по „Гласът на България“ е запалила интереса й към това, което се случва „зад кадър“. Мечтая да се види в ролята на продуцент и добавя: 

„Все по-малко искам да бъдат насочени към мен прожекторите“.

Какво още ни разказа Александра Петканова за ролите си на дигигален водещ, влиятелна личност в социалните мрежи и всеотдайна майка вижте във видеото или слушайте в Спотифай (Spotify).

Снимка: Евгений Милов