Отдавайки почит към човека, който даде на света музикалния хит "Space Oddity", Кралският монетен двор изпрати към Космоса възпоменателна монета за легендарния музикант Дейвид Боуи.

Монетата е част от колекцията "Музикални легенди", като беше изпратена с балон в стратосферата на височина от 35 656 м, преди да се спусне обратно към Острова.

Кралският монетен двор заяви, че за първи път британска монета е пусната в космоса, пише още британският "Гардиън".

Сега монетата ще се предлага като награда за феновете на Дейвид Боуи във Фейсбук страницата на Кралския монетен двор.

Възпоменателната монета за Дейвид Боуи, която ще се предлага в различни версии - от 5 до 1000 британски лири, е третата от поредицата "Музикални легенди", след монетите в чест на Queen и Елтън Джон. 

Дизайнът на монетата е вдъхновен от емблематичната мълния от шестия студиен албум "Aladdin Sane" на Боуи и снимка на британския музикант от времето, когато е записвал в Берлин.

"Развълнувани сме да представим третата монета от поредицата "Музикални легенди" на Кралския монетен двор, почитайки междугалактическото наследство и кариера на Дейвид Боуи", казва Клеър Макленън, директор на отдела за възпоменателни монети.

"Като признание за първия хит сингъл на Боуи "Space Oddity", почувствахме, че е подходящо да изпратим монетата в космоса и да отдадем почит към "Звездния човек" по неговия пионерски начин. Музиката на Дейвид Боуи е вдъхновила и повлияла на поколения музиканти и се надяваме тази възпоменателна монета да бъде ценна за феновете му в целия свят", допълва Макленън.

Сингълът "Space Oddity" беше пуснат във Великобритания пет дни преди изстрелването на "Аполо 11" през юли 1969 г. и достигна до номер 5 в чарта.