Днес Дейвид Боуи става на 69 години и е избрал рождения си ден за датата на официалната поява на новия му албум Blackstar. Това е 26-ия по ред албум на певеца. Музикалният критик на списание Ролинг Стоунс го описва като "рикошет на текстурна ексцентричност и изобразително писане като шрапнел". Албумът включва 7 парчета -  Blackstar, Tis a Pity She Was a Whore, Lazarus, Sue (Or in a Season of Crime), Girl Loves Me, Dollar Days, I Can't Give Everything Away и бонус видеотрак Blackstar.

Дейвид Боуи е роден под името Дейвид Джоунс, но променя фамилята си през 60-те, за да не го бъркат с друг музикант - фронтменът на групата The Monkees. Кариерата му не започва успешно, но талантът му се разгръща в годините постепенно и категорично - както в областта на музиката, така и в киното. През 70-те и 80-те години видеоклиповете му са считани на едни от най-новаторските и категоричен бум в областта. Към момента се счита за най-богатия британски музикант. Слуховете твърдят, че през 2003 г. дори е отказал рицарско звание за специален принос в областта на музиката.  

Снимка: facebook.com/davidbowie

Любопитни факти за певеца:

- очите му са сини, но носи лещи, с които променя цвета на всяко едно от тях. В новия албум на мястото на очите му има копчета; 

- на сватбата му с модела Иман звучи песента на Янка Рупкина "Калиманку Денку". Бауи използва мотиви от българската народна музика в една от композициите си "Варшава". 

- отказва цигарите през 2004 година. Дотогава на ден пуши по 50 цигари;