Актьорите тийнейджъри, които изиграха влюбените Ромео и Жулиета във филма на Франко Дзефирели от 1968 г. сега съдят "Парамаунт Пикчърс" за злоупотреба с деца заради кратка гола сцена с тяхно участие, съобщава адвокатът им.

Оливия Хъси е била на 15 години, а Леонард Уайтинг - на 16, когато са се снимали в спечелилата "Оскар" версия на трагедията на Уилям Шекспир. Двамата твърдят в иск, подаден в Санта Моника миналата седмица, че сцената в спалнята, в която се виждат задните им части и голите гърди е равносилна на сексуална експлоатация от страна на филмовото студио "Парамаунт" и че компанията е виновна за разпространението на голи снимки на подрастващи.

В иска се казва, че Дзефирели - който почина през 2019 г. - ги е подтикнал да изпълнят сцената, като им е казал, че без нея "филмът ще се провали", след като първоначално е настоявал, че няма да има истинска голота, а двамата актьори ще бъдат покрити с бельо в телесен цвят.

"Ответниците са били нечестни и тайно са заснели голи или частично голи малолетни деца без тяхно знание, в нарушение на щатските и федералните закони, регулиращи непристойното поведение и експлоатацията на малолетни с цел печалба", се казва в иска.

В жалбата, в която се претендира за обезщетение в размер на стотици милиони долари се казва, че двамата изпълнители са претърпели душевни страдания и емоционален стрес през петте десетилетия и половина след излизането на филма, както и че двамата са имали само ограничен професионален успех след него. И двамата печелят "Златен глобус" за своите изпълнения.

Соломон Гресен, представляващ актьорите, заяви пред АФП, че годините, изминали от създаването на филма, не намаляват нанесените вреди, особено след като той е бил излъчван многократно.

"Те ("Парамаунт") разполагат със снимки, за които знаят, че са изображения на голота на непълнолетни, които трябва да бъдат премахнати от филма. Това със сигурност ще бъде началото", казва той.

31 декември беше последната дата, на която в Калифорния можеха да се подават искове за исторически сексуални посегателства над деца по силата на временния отказ от давностни срокове.

Снимка: Getty Images

По време на отмяната бяха подадени множество искове, включително един от миналата седмица от жена, която твърди, че е била тийнейджърка, любовница на фронтмена на "Аеростмит" Стивън Тайлър през 70-те години на миналия век.

От "Парамаунт" не дадоха незабавен отговор на искането на AFP за коментар. "Варайъти" съобщи, че по време на интервюто си с Хъси през 2018 г. тя е защитила голата сцена, която според нея Дзефирели е направил с вкус.

"Беше необходимо за филма", каза тя тогава пред изданието, пише още БГНЕС.

Вижте повече за "Ромео и Жулиета" в следващото видео: