Холивуд загуби една от най-големите си легенди, а Шотландия остана без най-успешния си актьор. Макар да не сме го виждали на екрана от години, редица световни знаменитости изразиха скръбта си след смъртта на великия Шон Конъри.

Един от хората, които споделиха впечатленията си от Шон Конъри, беше актьорът Алек Болдуни, който е работил с легендата по филма „На лов за Червения октомври“. Той сподели снимка на младия Шон Конъри и видео, в което каза, че скърби за актьора, макар и 90-години да са една доста прилична възраст. „Всеки, който е работил с него, ще потвърди колко голям професионалист беше.“ Освен всичко друго, във видеото Болдуин прави много добра имитация на уникалния глас на Шон Конъри.

Звездата от „Джурасик парк“ Сам Нийл, който също участва във филма „На лов за Червения октомври“, написа: „Всеки ден на снимачната площадка с Шон Конъри беше не само чест, но и урок по актьорско майсторство. Някои неща обаче просто не могат да бъдат научени.

Тъжна съм, че легендарният Шон Конъри е починал днес“, написа актрисата Салма Хайек. „Поне успя да доживее до 90 години“.

Актрисата Елизабет Хърли също сподели пост за покойния Конъри. През 1995 г. тя беше водеща на документалния филм „Светът на Джеймс Бонд“, в който става дума за култовата поредица, започнала през 60-те години на миналия век с Шон Конъри в ролята на тайния агент.

Не само хора от света на киното почетоха легендарния Шон Конъри. Писателят Стивън Кинг също публикува пост в социалните мрежи:

„Снимка на Шон Конъри в първата му роля като неуспешен боксьор. Той беше страхотен актьор и, доколкото съм чувал, много добър човек.“

Последната филмова роля на Шон Конъри е във неуспешния „Лигата на джентълмените“ от 2003 г. Кариерата на актьора започва през 50-те години на миналия век и продължава половин век. През това време той печели една награда „Оскар“, три награди „Златен глобус“ и две награди БАФТА.

Най-известните му роли остават на британския таен агент Джеймс Бонд и на бащата на Индиана Джоунс в „Последния кръстоносен поход“.