Бразилският супермодел Жизел Бюндхен навършва 40 години днес (20.07.2020) и ще отбележи повода по нетрадиционен и особено хуманен начин, като посади 40 000 дървета.

"Не мога да повярвам, че навършвам 40 години! Имам чувството, че започва изцяло нова глава от живота ми и исках да го празнувам по смислен начин, затова реших да засадя 40 000 дървета. От години засаждам дървета по различни проекти, тъй като чувствам, че това е най-добрият начин да помогна  на Майката Земя. Тази година, за да отпразнувам рождения си ден, аз и моето семейство бяхме планирали да засадим дървета в тропическите гори на Амазонка в Бразилия, но, както всички знаем, това не е възможно в момента.
Тогава се появи друга мисъл! Ами ако мога да намеря начин другите да ми помогнат да засадя дървета там? Вече говорих със семейството си и приятелите си - и всички те ще превърнат подаръците си за мен в дървета. По този начин всички можем да помогнем да върнем нещо на нашата планета", написа тя в профила си в Инстаграм.

През 2004 г. красавицата посети племе в тропическите гори на Амазонка и там научава колко много тези хора ценят природата. Вижда отблизо дълбоките им познания, както и проблемите със здравето и околната среда, породени от обезлесяването, които имат. "Бях твърдо решена да направя нещо, за да помогна. През 2006 г. първият проект, който подкрепих, беше наречен „Y Ikatu Xingu” от ISA. Неговата цел беше да помогне за възстановяването на земята и в подкрепа на местните общности", споделя още тя.  

Снимка: Жизел Бюндхен

14 години по-късно Жизел търси помощ от същата организация за засаждането на дърветата по повод рождения си ден. "За моя изненада научих, че по проект Y Ikatu Xingu, който подкрепихме през 2006 г., е създадена богата банка за семена, която е помогнала за възстановяването на повече от 6600 хектара обезлезени земи и на над 560 души от племето, най-вече местни жени. Толкова се зарадвах да разбера, че малките семена, които посадихме преди толкова години, са се развили и дават живот. Днес ще използваме същата банка за семена, за да засадим 40 000 дървета за моя рожден ден - и да продължим да възстановяваме природата. Сърцето ми е пълно!", разказва Жизел в профила си във Фейсбук.

Снимка: facebook.com/Gisele