Общественото мнение е един от двигателите на човечеството от край време. В света има определени постулати, които биват вкоренени в съзнанието ни още от малки и потискат удоволствието от живота ни. Идеи и навици, които е по-добре да загърбим и да започнем на чисто. Ето кои са те:

1. Проблемите са лошо нещо
В училище прекарваме много време в разрешаването на всевъзможни проблеми, наложени ни от скучни авторитетни фигури. Произволните и незначителните проблеми ни съпътстват навсякъде и само се жалваме, че нещата не са добре. Но хората, които нямат реални проблеми, само се чудят с каква главоблъсканица да се захванат и в крайна сметка си създават такива.

Снимки: Thinkstock/ Guliver Photos

Няма нищо лошо в реалните проблеми и усещането, че си преодолял трудностите, пред които си се изправил.Уволняване от работа – това само ще ви насочи към правилната за вас кариера. Нещастна връзка – по този начин ще разберете какво е истинската любов. Сбъркани данъчни формуляри – следващия път ще се допитате до счетоводител и ще си спестите много време, което да го използвате по по-добър начин. Намирането на решение на всеки проблем е това, което доставя голямо удоволствие от живота ни.

 

2. Важно е да бъдем щастливи
Разрешаването на заплетени проблеми ни позволява да бъдем щастливи, но непрекъснато щастие няма. Ако във всеки един момент сме радостни от случващото се, как ще оценим истински важните моменти?

Снимки: Thinkstock/ Guliver Photos

 

3. Белезите от миналото са непоправими
Болезнените събития оставят своите завидни белези и травми, но е погрешно да се мисли, че миналото непрекъснато ще ни преследва и няма да успеем да го загърбим. Драмата, която сме изживели в миналото, с времето ще остава все по-назад в съзнанието ни. Важното е вие сами да позволите на мозъка ви да ги пусне. Ако някакъв проблем ви притеснява, или ви е фикс идея (например „Трябва да работя по-усилено”), помислете за три причини, които ще оборят това твърдение.

 

4. Усилената работа води до успех
Опитът ни като деца, стратегическите игри, проявяването на изобретателност и креативност – това са уменията, които ще ни помогнат да се справяме с трудностите в живота. Дали ви е минавало през ума, че именно играта би мога да е ключът към успеха?

 

5. Успехът е обратно на неуспех
Факт: Успехът се дължи на малките провали. Лесен пример са уроците по каране на ски. Когато човек се отпусне и не се притеснява да падне – много по-бързо овладява положението и става добър.

6. Мнението на хората за мен е от значение

Притеснението от мнението на хората за вас само ви пречи в ежедневните ви избори и действия. Често хората си мислят: „Ами ако се проваля – другите ще си помислят лошо за мен. Не искам да разочаровам близките ми”. Подобни размисли са само подводни камъни по пътя към себеоткриването и щастието. Често водят до отчаяние, депресия и дори опити за самоубийство. Това си е повече от абсурдно. Човек да иска да прекрати живота си и да се самонарани само, защото някой не го приема или разбира. Приемете себе си такива каквито сте!

7. Трябва да сме рационални, когато взимаме решение
Вместо непрекъснато да притегляте плюсовете и минусите за дадено решение, най-добре се доверете на инстинктите си. Обърнете поглед навътре към себе си и вижте към коя опция тялото ви се отпуска и я приема с желание. Понякога първичните и животински инстинкти са по-точни и правилни и нека приемем факта, че не винаги рационалните решения са най-добри за нас.

8. Красивите момичета получават най-хубавите неща

Вярно е, че понякога красотата бива третирана с по-големи преференции. Но определено не е определящ фактор. Без интелектуални способности се превръща само в една красива обвивка, която бързо омръзва. Тук има и една друго уловка: може всеки да гледа към красивите жени, но рядко биват забелязвани техните души.

 

9. Ако всичките ми желания се сбъднат – животът ми ще бъде перфектен
Известните хора, които имат това, което искате са редовни посетители на клиники за рехабилитация, затвори и съдилища. Щастието има странични ефекти, точно както и медикаментите, които рекламират по телевизията. Всяко нещо, което може да ни накара да се чувстваме добре, има и силата да ни направи нещастни.

Самият стремеж към нещо, радостта от малките успехи и мечтите са от нещата, които правят живота ни смислен. Ако получите всичко наведнъж, вероятно е и да изгубите смисъла да живеете.