През 1997 г. филмът “Английският пациент” се превръща в сензацията на 69-ите награди “Оскар”. Екранизацията по романа на Майкъл Ондатджи печели 9 статуетки от общо 12 номинации. Актрисата Кристин Скот Томас, която до този момент е сравнително непозната, макар и да има запомняща се роля в “Четири сватби и едно погребение”, е номинирана за главна женска роля. Във филма тя си партнира с големия британски актьор Ралф Файнс, който е номиниран за главна мъжка роля. Кристин Скот Томас не печели наградата, но получава международна слава и се превръща във филмова звезда. Няколко години по-късно е изправена пред избор - да замине за Холивуд или да остане във Великобритания. Актрисата избира да остане в родината си и причината за това е семейството ѝ.

Кристин Скот Томас и Ралф Файнс в "Английският пациент"
Снимка: Getty Images

След успеха на “Английският пациент”, Кристин Скот Томас се снима в още няколко филма, сред които и големи американски продукции. През 1998 г. участва в “Повелителят на конете” заедно с Робърт Редфорд, а през 1999 г. в “Иронии на съдбата” с Харисън Форд. Тогава ѝ се налага да реши дали иска да отиде в Холивуд, сърцето на киноиндустрията, за да продължи да развива кариерата си.

Кристин Скот Томас и Робърт Редфорд в "Повелителят на конете"
Снимка: Getty Images

Това, което я спира е, че съпругът ѝ работи във Великобритания и трябва да замине без него или той да напусне работа. В крайна сметка актрисата избира да остане при семейството си и не съжалява за това:

Не можеш да имаш успешна кариера, ако семейството ти не е щастливо”, сподели 60-годишната актриса тя в интервю за “People”. “Това беше семейно решение. Съпругът ми не можеше да пътува толкова лесно като мен и щеше да се наложи да направи голяма кариерна промяна.

Кристин Скот Томас и Шон Пен в "Горе във вилата"
Снимка: Getty Images

Кристин Скот Томас смята, че ако беше заминала за САЩ, животът ѝ щеше да е много по-различен и то не задължително в положителен аспект: “Ако бях заминала за Америка, не мисля, че щях да се захвана с театър, а това е голяма част от живота ми сега.

Като актриса в британското кино, което е значително по-малко от американското, актрисата има възможност да избира ролите, които най-много харесва. И това, което я привлича най-много са драматичните и тъжни филм. Самата тя е преживяла много трудни моменти в миналото си, след като родният и доведеният ѝ баща, и двамата военни пилоти, загиват при самолетни катастрофи.

Снимка: Getty Images

Успявам да се справя с това благодарение на работата си. Справям се добре с тъжните роли, защото мога да им съчувствам. В някои отношения работата ми е по-полезна за мен от терапия.

Най-новата роля, в която можем да я видим, е в драматичната комедия “Военни съпруги”, която разказва истинската история на група жени, чиито мъже са в британската армия. Докато чакат завръщането им, жените решават да формират хор, в който всички членове са “военни” съпруги.