Замъкът „Алнуик“ във Великобритания е вторият най-голям обитаван замък, след двореца „Уиндзор“ на кралица Елизабет II. От 14-и век той принадлежи на семейство Пърси от Нортъмбърланд. Замъкът е популярна туристическа дестинация и потокът туристи се увеличава значително, след като в началото на 21-век в двора му са снимани сцени от първите два филма за Хари Потър. Именно заради туристите, през последните месеци се е наложило да се увеличи охраната на замъка.

И „Алнуик“, като много туристически дестинации по света, трябваше да затвори врати по време на пандемията от COVID-19. Счита се обаче, че пикът на заразата отмина и в момента историческата забележителност отново работи.

Замъкът „Алнуик“, както е изглеждал в края на 18-и век
Снимка: Getty Images

За да се предпазят посетителите и персонала, са въведени нови строги мерки за безопасност. Посетителите трябва да резервират билета си предварително онлайн, в музея на замъка задължително трябва да носят маски и се налага да спазват дистанция с останалите посетители.

Тези мерки изглежда изнервят голяма част от туристите и вече са ставали повод за няколко конфликта с персонала на замъка. В резултат на това управителите му съобщиха, че увеличават охраната. Посетителите, които отказват да се съобразяват с правилата или се държат агресивно, ще бъдат извеждани от замъка.

Освен със сцените в „Хари Потър и философският камък“ и „Хари Потър и стаята на тайните“ „Алнуик“ е използван и за снимките на хитовия британски сериал „Имението Даунтън“ и изненадващо успешния филм по сериала.