В своя спорт – волейбола, Владо Николов е бил шампион на три държави – България, Франция и Италия, бил е най-добър диагонал в света, мъж на годината  в родината си и капитан на националния отбор, носител е на много престижни купи. Един от безспорните любимци на България е за първи път посланик на „Да изчистим България заедно“, част от най-голямата гражданска инициатива в света – World Clean Up Day 2018. Пред Ladyzone спортистът отговаря на въпроси, свързани с най-мащабната доброволческа инициатива у нас, чийто организатор е bTV.

Тази година за първи път 150 държави ще чистят заедно на 15 септември. Какво означава това за теб?

Този проблем трябва да бъде решаван според мен на ниво семейство, на ниво възпитание и с такива кампании имаме възможността да покажем на нашите деца най-вече необходимостта от това да се грижим за нашия дом, за нашия град, за нашата държава, за нашата планета.

Тоест според теб възпитанието на децата е пътят към постигане на дадена цел?

Разбира се. Най-лесният вариант да се борим с боклука и със замърсяването като цяло е просто да не цапаме, защото всеки е отговорен за това личния боклук, който създава, да попадне на правилните места.

А ти как даваш личен пример на децата си?

Както се дава личен пример – никога не си изхвърлям боклука извън определените за целта места, обръщам внимание и на това колко важно е да говорим вкъщи за замърсяването.

Кое ти е любимото място в България?

Не мога да кажа точно едно място, което ми е най-любимо и на което ходя често. Като цяло, много са нещата, които ми харесват. Зимата обичам да ходя на планина, а лятото, при възможност,  посещавам нашето Черноморие. Като цяло мога да кажа, че ми харесва София и начинът, по който тя се развива.

Българското Черноморие има ли нужда от почистване?

Българското Черноморие има нужда от почистване, и то остро и належащо, въпреки че доста работи се свършиха в тази насока. Има чувствителна разлика между чистотата на българското крайбрежие и конкурентното – каквито са гръцкото или турското. И ние изоставаме…

Достатъчно чиста ли е България като цяло?

Според мен има места в България, които са по-мръсни. Ако говорим за нещо, за което аз смятам, че най-малко изоставаме, това са нашите планини, и то е лесно и логично обяснимо – хората, които ходят на планина са тези, които искат да бъдат едно с природата, и това са хората, които просто не цапат.

Попадаш ли често на замърсени места?

Попадам, разбира се. Нещо, което много ме дразни и буквално ме изкарва извън кожата ми е, когато някой си отваря прозореца и изхвърля фас или боклук. Това за мен е върховна простотия. Наскоро станах свидетел на изхвърлена кофичка от кисело мляко от прозореца на кола, движеща се по магистралата.

А ти самият какво правиш, за да е по-чисто около теб?

Първото, което е и най-елементарното – не замърсявам, и второто – когато видя нещо, което мога да свърша, да преместя, гледам да го оправя.

Като цяло в България подценяваме ли проблемите с околната среда?

Не мога да кажа, че в България подценяваме, а някъде другаде надценяват. Това е въпрос на култура, на узряване и осъзнаване. Има много хора в България, които са осъзнали този проблем и точно затова толкова много хора ще се включат в тази инициатива на 15 септември. Има други хора, които не са се развили до това ниво да могат да мислят за България като за собствената си страна. На тях им е по-трудно и съответно техните деца не са запознати с проблема.

Чистенето е само едно от нещата, които правим, за да подобрим качеството на живот. Какво друго според трябва да направим, за да живеем по-добре?

Много неща могат да бъдат направени, за да живеем по-добре, и повечето от тях са свързани с възпитанието вкъщи, с осведомеността на хората и с разбирането за това, че България е нашата страна. Имаме нещо, което ни е останало от комунизма – моето си е мое, чуждото е общо. И когато чуждото е общо, се получава една колективна безотговорност по отношение на чуждото. Аз, от своя страна, харесвам една мисъл на един американски политик: „Не питай какво Америка може да направи за теб, покажи ми ти какво си направил и какво можеш да направиш за Америка“. Когато имаме една критична маса от хора, които започнат да мислят по същия начин за България, ще живеем на едно по-добро място.