По малките криволичещи улички на гръцките острови или сред омайните паважни лабиринти на вълшебните италиански градове скутерът е винаги част от прелестта на пейзажа. Това малко, красиво и толкова удобно превозно средство е истинска емблема – елемент от градската култура на Южна Европа и любим реквизит във филмите. Днес обаче в който и модерен мегаполис по света да се отбиете, споделените мотопеди са там – и все повече. Как става споделянето? Вземаш най-близко паркирания скутер и стигаш на точното предназначение, където го оставяш. Съвременните дигитални технологии помагат всичко това да се осъществява бързо и лесно. Споделянето на скутер е набираща популярност услуга в Европа и САЩ. На пъпа на света – в Париж, е най-големият оператор за споделено пътуване с мотопеди на Стария континент с автопарк от над 2000 скутера. Следват Берлин с над 1500 скутера и Виена с над 400. В Ню Йорк само един оператор работи с автопарк от 1000 скутера.

Романтично и прагматично
В България да отидеш на романтична среща със скутер е рядкост и затова може да бъде изненадващ, артистичен жест. Но не само. Придвижването в града по този начин е много освежаващо, забавно, интересно и разбира се, бързо. Малките размери и гъвкавият нрав позволяват на скутера с лекота да се справи със задръстванията. Това очарователно моторно превозно средство предлага примамливата възможност да спестим време и пари. Нима не е очевидно безценното удобство и финансовата изгода в това да не инвестираш в собствено моторно превозно средство? Последното изисква да плащаш данъци, такси, застраховки, паркинг и какво ли още не. Вместо това можеш да го вземеш от най-удобно място и да го оставиш там, където си стигнал.

Снимка: iStock

Ново в София: лесно, бързо, изгодно
И понеже в България, а дори и в София, все още не е много разпространено придвижването на „две колела“, а голяма част от хората или не са пробвали, или се въздържат да си купят собствен скутер, защото нямат гараж и се опасяват да не им го откраднат – затова и споделените скутери SHAREASCOOT са идеално решение за онези, които вече са вкусили от това изкушение, но също и за онези, които тепърва „прохождат“ в света на скутерите. Услугата, съвсем нова за страната, стартира в началото на есенния сезон, на 5 септември 2019 г., засега само в София, като в плановете на оператора влиза разширяването и в други градове – първо в Пловдив, а после и във Варна и Бургас. Идеята е всичко да бъде лесно и приятно и затова услугата SHAREASCOOT е съвсем семпла. Базира се на мобилно приложение (което се изтегля от App Store или Google Play). Веднъж инсталирано, ползвателят може да открие най-близкия до него скутер в града, да го резервира или директно да го отключи през приложението и… да потегли. Необходима е регистрация, като задължителните условия са навършени 18 години, притежание на смартфон с мобилен интернет (вече широко достъпно), шофьорска книжка и кредитна карта. Зоната в града, в която могат да се паркират скутерите SHAREASCOOT, е „широкият център“, като с увеличението на броя на скутерите поетапно ще се разширява и зоната за паркиране. Колкото до зоната за ползване, тя обхваща целия град заедно с околните населени места.

По-споделен и хуманен град
Споделеното придвижване с услуги като SHAREASCOOT може да спомогне за облекчаване на нечовешкия софийски трафик. Знаем колко време отнема придвижването от точка А до точка Б, особено в пиков час – нещо, което може да съкратиш значително със скутер. Повече скутери означава и освобождаването на места за паркиране. А когато се качи на Витоша и види кафявия облак над града, човек се замисля дали да не опита да промени навиците си. Защото точно споделеното пътуване със скутер е поведенчески модел, който спомага да замърсяваме много по-малко с изгорели газове и вредни емисии: веднъж с минималния разход на гориво с бензиновите скутери и нулев такъв с електрическите и наред с тази полза и другата, не по-малко съществена – намаляване на задръстванията, които с право са сочени за един от виновниците за разболяващия въздух на София.

Млади по дух
Основните потребители на SHAREASCOOT ще бъдат предимно млади хора, които обичат да се забавляват и са отговорни по отношение на екологията на градската среда. Те са активни, оптимизират своето време, а също и разходите си – за тях е важно, че отпада ангажиментът за поддръжка на собствено моторно средство. В емоционален план те ще оценят свободата и удобството на споделения транспорт, както и удоволствието да се движиш на две колела и да усещаш вятъра в косите си.