Покрай премиерата на новия си филм „Близнакът“, в който Уил Смит играе две роли и е дигитално подмладен за едната, актьорът от „Денят на независимостта“ сподели кой е единственият съвет, който би си дал, ако можеше по някакъв начин да се свърже със своята по-млада версия: „Щях да се посъветвам да приема ролята на Нео в „Матрицата“, вместо да участвам в „Този див, див запад“.

Неотдавна стана ясно, че Смит е бил първият вариант на братята Уашовски за ролята на Избрания в научнофантастичния екшън от 1999 г. Той обаче е отказал, защото е предпочел да се снима във фантастичния уестърн „Този див, див запад“, може би подведен от почти тройно по-високия бюджет.

Снимка: imdb.com

Резултатът от киносблъсъкът между двата филма, излезли сами с няколко месеца разлика един от друг, беше убедително в полза на „Матрицата“. Филмът с Уил Смит беше комерсиален провал и беше отхвърлен от критиката и публиката, докато лентата на братята Уашовски се превърна в един от най-култовите филми в цялата история на киното. На мястото на Смит в ролята на Нео беше избран, както всички знаем, Киану Рийвс.

Уил Смит може и да не успя да стане част от екипа на култовия екшън, но за сметка на това съпругата му се снима във втората и третата част на историята за мрачния свят, воюващ срещу машините. Джейда Пинкет Смит изигра ролята на капитан Найоби, която е имала връзка с Морфей, преди той да реши да посвети живота си на Избрания. Актрисата не изключва възможността Найоби да се върне в четвъртата част на „Матрицата“.

С изключение на този доста голям пропуск, Смит не смята, че би трябвало да си дава други съвети, дори напротив – ще поиска: „Има една силна наивност в младостта, нали така? Да не знаеш нещо може да бъде истинска сила, защото си наивен и това те прави по-агресивен. Така че по-скоро аз бих поискал съвет от по-младото си Аз.

Снимка: Getty Images

Актьорът няма много голям късмет и с някои от следващите си роли, включително тази в „Близнакът“. Макар филмът да е много амбициозен, а технологията, която подмладява лицето на Смит е революционна, филмът завърши премиерния си уикенд с доста разочароващи резултати в бокс офиса. Всъщност се очаква това да е най-неуспешният филм с участието на Смит след „Този див, див запад“.