Всяка една от жените в тази класация има кауза, която е важна, сериозна и значима. И всяка една от тях заслужава да бъде на първо място, но... имаме още цели 4 цифри :). Ще се радваме да споделите какъв е редът, в който вие бихте ги подредили, кои ценности са важни за вас, а защо не и какви са вашите начини светът да стане по-добър.  


1. Росица Букова – която има огромно и добро сърце и се грижи за хиляди деца
Роси е изпълнителен директор на фондация „Движение на българските майки” и наша приятелка. Но не заради приятелството я поставяме на първо място. Причината е, че вече в продължение на много години тя е майка на хиляди деца, изоставени в домове или излезли от там и настанени в защитени жилища, показвайки им истинското значение на тази дума, заставайки зад различни каузи на сдружението, и работейки по нови проекти.

В движението с много упорство и ентусиазъм работят и помагат много доброволци. Но помощта не са само топли дрехи и обувки. Помощта е любов, приятелство и подкрепа.
Всяка година от движението организират коледен благотворителен базар. Тази година той ще се състои в София – Sofia mall, 15 и 16 Декември (10:00 до 20:00 ч), Бургас - 14,15 и 16 декември г. в мол Галерия, от 10.00 часа; в Пловдив - 21, 22 и 23 декември, мол, 10 часа.

В един по-добър свят нито родителите, нито държавата изоставят децата си, а хората като Роси и останалите доброволци са много.

Снимка: Линда Александрийска


2. Олга Дукат – която е ЗА естествено раждане и отглеждане на децата

Поставяме Олга Дукат на второ място, тъй както заставаме зад нея в каузата й за бременност, раждане, кърмене, хранене и възпитаване естествено и максимално близо до природата.

Преди около 3 г., потресена от начина, по който й се налага да роди своите две деца в България, Олга Дукат, заедно с други майки, създава сдружение, целящо да популяризира естествените идеи за раждане и отглеждане на деца. Днес Олга се е отдала изцяло на естествените идеи и сертифицирана дула.

В един по-добър свят бъдещите майките са спокойни, доверяват се на лекарите, които не назначават ненужни интервенции и манипулации, следват майчинския си инстинкт и не греш
ат.

Снимка: Евгений Милов

3. Бояна Петкова – която не желае мъртвородените бебета да бъдат третирани като биологичен отпадък.

Всяка година в България се раждат около 600 мъртвородени деца, чиито тела стават собственост на болницата и се изгарят с останалите биологични отпадъци.

Бояна Петкова е основател на фондация “Макове за Мери”. Нейната цел е да подкрепи родители, чиито бебета са починали в утробата (и са се родили мъртви) или в първите часове, дни и седмици след раждането. В България до този момента няма подобна организация, която да е посветена на специфичните нужди на тези родители, и да ги подкрепи в скръбта. 

Но в един по-добър свят, както казва тя, всеки има правото да бъде обичан и помнен, независимо колко кратък е бил животът му.

Снимка: Facebook


4. Д-р Мила Бобадова – която каза НЕ на насилието над животните и показа как обикновеният човек може да пребори системата

Поставяме д-р Мила Бобадова (известна в интернет пространството с псевдонима Козата Ани) и нейната кауза „Заедно срещу насилието над животните” на четвърто място, защото смятаме, че отношението към животните е показателно и за отношението към хората. Ако някой намира за забавно да сложи пиратки в ануса на куче, да подпали котка или да пребие кон с метален прът, то каква е гаранцията, че няма да направи това и с човек?!

Д-р Бобадова беше един от лекторите на TEDx Women, където изнесе презентация именно за този проблем. Тя говори занасилието, за това, че всеки има право да се защити и че обикновеният човек може да пребори системата.

В един по-добър свят никой не указва насилие над животните.

Снимка: TEDxMladostWomen

5. Тошка Иванова – която сподели личния си опит с хепатит C в книга, за да помогне на хора, озовали се в нейното положение

Преди около 4 години, при изследване, Тошка се оказва с положителен тест за хепатит C. Ако и вие сте си помислили например „значи е наркоманка”, попадате в онази голяма група объркани, неинформирани и незапознати с истината хора. Защото от хепатит C може да се заразиш и докато ти правят маникюр в салона или посещаваш личния си стоматолог за профилактика. Точно това се опитва да промени тя с блога си, който първоначално е анонимен, и с книгата "Позитивно", която издава, след като успява да се излекува от болестта. Заедно с още 8 човека Тошка става част от сдружение ХепАктив, което дава възможност за взаимна подкрепа между пациентите и защитава техните права.

С презентацията си на TEDx Women с широка усмивка, без никакво притеснение и с увереност в себе си тя искаше да накара хората да се замислят и.. да се изследват. 

Защото в един по-добър свят хората са по-информирани, получават подкрепа в трудни моменти, обществото е по-толерантно към болните, и не на последно място – по-здрави.

Снимка: TEDxMladostWomen