Търсите си уютно място в планината за празничните дни - а и не само? Няма проблем, защото ние знам кои са най-добрите в момента! На официална церемония в рамките на фестивала “Дни на предизвикателствата” бяха обявени победителите в националната кампания “Хижа на годината”.

Над 25 000 гласа на запалени планинари определиха победителите в осемте категории. За първите места се бориха над 70, предварително номинирани от организации, свързани с планината, хижи и заслони.

По време на събитието бяха връчени и три финансови гранта, на обща стойност 30 000 лв., на проектите, кандидатствали по програмите за подобрение на хижи и заслони, и спечелилите най-много точки от гласувалите организации.

В номинирането на туристически обекти в отделните категории и оценката на проектите участваха утвърдени организации, които пряко ползват тези обекти - Български туристически съюз, Български планински съюз, Българската асоциация за алтернативен туризъм (БААТ), Български портал за планинско колоездене mtb-bg.com, екологично сдружение "За Земята", сдружение за дива природа “Балкани”, сдружение "Планини и хора - асоциация на планинските водачи в България", Асоциацията на парковете в България (АПБ) , Асоциацията по ски свободен и екстремен стил (БАССЕС) и телевизионната поредица "Разказите на хижаря" и списание 360mag.

Победителите в 8-те категории на конкурса са:

В категория “Хижа без автомобилен или лифт достъп” бе отличена старопланинската хижа “Мазалат”.
  • За “Хижа на годината с автомобилен или лифт достъп” бе избрана хижа “Партизанска песен”, отново в старопланинския регион.
  • Наградата за “Най-устойчиви еко практики” бе присъдена на хижа “Амбарица”.
  • Отличието “Най-чиста хижа” отиде при хижа “Беласица” в едноименната планина.
  • Извънредната награда “За блестящи резултати” спечели витошката хижа “Камен дел”.
  • За “Най-добър стопанисван заслон” бе излъчен заслон “Спано поле”.
  • Призът за най-добър нестопанисван - заслон “Велийца”.
  • Хижата, която получи “най-вкусното” отличие за “Най-добра кухня” е хижа “Момчил юнак” в Родопите.
  • В “най-младата” категория за “Рестарт на хижа” победител е хижа “Белмекен”.