"Малта е чудесно място за бягство от реалността". Това ни казва французин в руски караоке бар в малтийското градче (разбирайте квартал) Сейнт Джулиънс, докато сме в компанията още на румънец, шведка, италианка и българка. Да, в Малта националностите се срещат – за почивка, за работа, за временен или по-дългосрочен островитянски живот.

Ако и вие имате нужда от макар и едва няколко дни бягство от реалността, Малта винаги е добра идея. Защо?

На първо място – слънцето. Това е страната на господстващото лято. Позитивизмът ви е гарантиран. През цялата година най-много 18-ина дни могат да бъдат напълно облачни и мрачни. Неслучайно Малта е определяна за една от най-слънчевите страни в Европа. При субтропичния средиземноморски климат там горещият сезон продължава от началото на май до края октомври. Зимата е мека – температурите рядко падат под 16 C. Тогава има най-много валежи. Пролетта се събира в рамките на април, а есента може дори да остане незабелязана през ноември. Разбира се, вятърът е константа, но условията за плаж са отлични от юни та чак до ноември за по-устойчивите.

Второ – Малта е по-близо, отколкото очаквате. Качвате се на самолета и сте там след час и половина. Нискотарифните авиокомпании предлагат изгодни полети и пътуването може да е много евтино.

Наблюденията ни показват, че с наближаването на полета цените падат. Това, разбира се, не е закономерност. Какво направихме ние? Купихме си билет за отиване за около 50 лева, а в следващите дни търпеливо проверявахме стойността на обратния полет за предпочитаната от нас дата. Цената падна до около 30 лв. Разбира се, това е риск, който сами трябва да прецените, защото винаги има шанс цената да скочи в последния момент.

В момента еднопосочни билети за края на май могат да бъдат намерени за 50-80 лева, но също така и за над 100 лева. За юни цените са между 70 и 300.

Трябва по-отрано да огледате и възможностите за настаняване. В Сейнт Джулиънс и Слима може да намерите страхотни места за двама от 400 до над 1000 лева за пет нощувки. В столицата Валета трудно ще откриете място за по-малко от 800 лева за същия брой дни. Не се притеснявайте и смело заложете на прекрасните крайбрежни райони Сейнт Джулиънс и Слима, както и на близкия Пачевил. Дори може да се каже, че точно така ще бъдете в сърцето на Малта. Оттам лесно може да се придвижвате до всяка набелязана от вас точка с градския транспорт (има изгодни карти за няколко пътувания).

Не очаквайте твърде много от храната. Малко са местните традиционни ястия, които ще смаят небцето. Кухнята е със средиземноморски превес, но могат да се открият познати на всички националности ястия. Най-емблематичен за острова е прочутият задушен заек по малтийски, приготвен във вино, с много чесън и ароматни треви. Хлябът се нарича фтира и е мек отвътре с много твърда кора отвън. Попитайте и за браджоли - много тънък лист говеждо, в който се завиват на руло кълцан бекон, сирене, варени яйца, магданоз и чесън, запържен и задушен в доматен сос с лук, грах, вино и зелени подправки. Ако искате да заложите на сигурното, просто поръчвайте паста и риба. Големите наслади не ви чакат на масата, а са около вас.

Валета, основана през XVI век, ви приканва с рицарската си история. Една от най-големите забележителности в столицата е сградата на парламента, която в периода 1571 – 1574 г. е била официалната резиденция-дворец на основателя на рицарския орден на Св. Йоан – Жан Паризо дьо Ла Валет. При разходката си не пропускайте да посетите археологическия музей, катедралата "Свети Йоан", където се намира шедьовъра на Караваджо "Обезглавяването на Свети Йоан", както и дворецът на Малтийския орден. Изобщо Валета е богата на спиращи дъха гледки и места, подходящи за впечатляващи снимки.

Снимка: Василена Красимирова

Още по-очаровани ще ви остави старата столица Мдина, създадена от финикийците, където сякаш времето е спряло. Това е задължителна спирка, която ще ви изпълни със спокойствие и вътрешен мир. Мястото е наричано още "Градът на тишината", защото е запазено от шума на съвременния ритъм на света. Автомобилите са забранени в затворения от крепостни стени град, където живеят едва няколкостотин души и не се строят нови сгради. Зад всеки ъгъл могат да ви изненадат предимно обитатели с безшумни походки – котките на Мдина.

Снимка: Василена Красимирова

Сърцето на старата столица е катедралата "Св. Павел", построена през XII век и почти изцяло разрушена по време на голямо земетресение, а после издигната отново, но в бароков стил. В същия архитектурен стил е и дворецът "Вилхена", в който се помещава националният исторически музей на Малта.

Тесните улички и очарователни цветни врати сякаш приканват гостите от близо и далеч да се лутат в лабиринт, който да ги накара да забравят накъде са тръгнали. С бавна походка в неголемия град несъмнено ще стигнете и до крепостния насип и високите стени, от които се разкрива феноменална гледка към целия остров.

От Мдина е почти невъзможно да си тръгнете с празни ръце, защото в Селището на занаятите се произвеждат и предлагат едни от най-уникалните предмети и пособия от скъкло.

След като усетите духа на старата столица и си вземете дозата тишина, спокойно може да продължите към друго място, което също сякаш е извън настоящето. То е от приказките. Да, ще ви отнеме повече време да стигнете с градския транспорт дотам, но си заслужава да посетите Селото на Попай Моряка, известно и като Суитхевън.

Намира се в северозападната част на острова на няколко километра от село Мелиеха (Мелея). В залива са сгушени около 20-ина пъстроцветни дървени къщурки в рибарски стил. Селището е построено специално през 1979 г. като декор за игралния филм на "Дисни" "Попай моряка" с Робин Уилямс в главната роля. След седем месеца снимки холивудкият екип напуска райския залив, но Домът на Попай остава и до днес една от най-привлекателните атракции в Малта.

Снимка: Василена Красимирова

Суитхевън разполага с много магазинчета за сувенири, музей, разнообразна увеселителна програма, а много приказни герои (аниматори в ролите на Попай, Оливия, Блуто, Полдо и др.) забавляват малки и големи. Разбира се, мястото има работно време, така че не можете да отидете, когато си поискате, а трябва да се съобразите с часовете. Цената на билета за обиколката включва различни безплатни бонуси като картички, снимки, сладолед и др. Суитхевън наистина е приказен и заради уникалния залив, където всеки любител фотограф може да се развихри на воля.

Ще бъде престъпление, ако сте в Малта и не отидете с ферибот или корабче до Гозо - вторият по-големина остров, който е част от малтийския архипелаг. Намира се на 5 км северозападно от Малта и на около 82 км от бреговете на Сицилия. За около 20 минути сте там, като напът неизбежно ще минете покрай другите два малки острова - Комино и Коминото.

За съжаление, понякога силният вятър не позволява такива пътувания по вода и трябва да се изчака подходящият момент. И като стана въпрос - малтийските лодки (такива може да видите много в Сейнт Джулиънс) ще приковат вниманието ви с красивите си и цветни орнаменти. Сред тях почти винаги са изрисувани и изпъкват очите на Озирис, защитаващи рибарите от злите морски духове. Разходката по вода трябва да е във вашия списък.

Иначе Гозо е наричан и "Островът на Калипсо", заради легендата, че местоположението му е същото като на древния Огигия от Омировата Одисея. Там, където след края на Троянската война, на път за родната Итака при корабокрушение Одисей е спасен от нимфата Калипсо, дъщеря на титана Атлас. Героят остава при нея на Огигия в продължение на 7 години. Или иначе казано, подарява си едно бягство от света.

Какво обещава Гозо?! Красива природа и антична култура. Стъпите ли там, потърсете Синята пещера. За съжаление, прочутият Лазурен прозорец се срути през 2017 г., но има проекти, които целят възстановяването му под някаква форма. На острова може да видите и някои от най-старите сгради в света, в това число храмовете в Джгантия, които датират от 3600 г. пр.Хр. и са сред най-древните религиозни структури на планетата.

Тесните улички извеждат до Цитаделата, откъдето се разкриват чудесни гледки във всяка посока. Крепостта се намира на естествено укрепен хълм над град Виктория. Морето край скалистите брегове съблязнява любителите гмуркачи с изобилие от цветове и любопитни подводни пещери.

Малта не е голяма, дори като площ е по-малка от София, но предлага много. Изкушава с лято, което приканва човек да избяга от облаците в делника.

Снимка: pexels.com