„Игра на тронове“ промени телевизията в много отношения и показа, че форматът на сериалите е много по-добър за екранизирането на обемни литературни произведения. Изглежда обаче историята на Вестерос има и негативен отпечатък върху нашия свят. От организацията за защита на правата на животните ПЕТА съобщават, че заради сериала сериозно се е увеличил броят на зарязаните кучета и най-вече тези от породата „Хъски“.

Снимка: Getty Images

Изглежда вдъхновени от сериала, хората решават, че искат да си гледат куче. Хъскитата са предпочитани заради приликата им с вълчищата на семейство Старк. Проблемът е, че това е една от породите, които изискват най-много внимание и грижа и често пъти ентусиазмът на собствениците бързо намалява и те решават да изоставят кучетата си.

Най-голямо е било увеличението на зарязани хъскита в САЩ след финала на сезон 8, който привлече милиони нови зрители на HBO. Ироничното в ситуацията е, че едно от нещата, които предизвикаха най-голямо недоволство сред зрителите на сериала беше начинът, по който Джон Сняг се раздели с вълчището си Дух.

Снимка: imdb.com

Някои от актьорите в сериала се ангажираха да опитат да променят това. Сред тях е любимият на повечето фенове Питър Динклидж. В Инстаграм страницата си ПЕТА споделиха обръщение на актьора, когото познаваме най-вече в ролята на Тирион Ланистър, в което той призовава феновете на сериала да не купуват кучета, а да ги осиновяват от приюти, както и да мислят, преди да решат да си гледат куче, за да не го изоставят по-късно:

С видео обръщение се включи и актьорът Джером Флин, познат ни като Брон:

„Приютите за животни по света съобщават за увеличение на броя изоставени хъскита, казва той във видеото. Повечето хора са привлечени от вида им, но не обмислят колко време, търпение и пари изисква правилната грижа за тези животни.“

Това не е първият случай, в който филм има такъв ефект. Броят на изоставените далматинци и „Чихуахуа“ се е увеличил след съответно филмите „101 далматинци“ (1996) и „Бевърли Хилс Чихуахуа“ (2008). А пък природозащитниците в Азия предупредиха за сериозна заплаха за популацията на сови след филмите за Хари Потър – очевидно изведнъж совите са се превърнали в много желани домашни любимци.