Не само любовта на мъжа минава през стомаха. Това място създава много приятни усещания и за жените, и за децата. Случвало ли ви се е да сте на прекрасно място, с чудесни хора, но... с ужасна храна? Ето това е нещо, което може да развали всяка лятна почивка. Защото храната не е само начин за оцеляване. Това е преживяване за сетивата, чрез кухнята на едно място можеш да го опознаеш най-добре. 

От известен брой години българите изразяват особена привързаност към плажовете на Гърция. Избираме тази дестинация, защото е близка, обслужването (в повечето случаи) е на европейско ниво, окото ни радват изключително красиви гледки, плажовете и водата са чисти, осигуряваме си спокойствие, за което сме мечтали и работили цяла година. 

Особената географска конфигурация на Гърция, характеризираща се с най-дългата крайбрежна ивица в Европа, високите снежни върхове, достигащи с планинските си краища до морето, малките реки и стотици острови, водят до създаването на много малки среда, благоприятстващи отглеждането на специфични култури, които на свой ред определят характерно приготвяне и  специфичен вкус на техните местности.

От кремовете на Крит, лакомствата на Кимолос, нахута на Сифнос, доматите на Санторини, през пастициото на Корфу, до месото на Кефалония има много вкусни ястия, които ще ви покажат гръцките традиции или пък ще ви запознаят с модерната кухня на южните ни съседи. По-познатите на българите гръцки ястия са стифадо, пастицио, мусака, пълнени домати, зеленчуци, задушени в масло. Но какво още може да изненада небцето ни в Гърция?

Noumboulo е пушено свинско филе, характерно за остров Корфу. Технологията на обработка е наследена от венецианците. Парче свинско контрафиле се поръсва обилно с едра сол, маринова се във вино, намазва се с пипер и риган. След това се обвива в естествено свинско черво и се опушва над огън от клони от чай пениройал, градински чай, лавров чай, митра и риган. След това се оставя на прохладно място.

Kopanisti е ферментирало сирене, което може да опитате на островите Миконос, Сирос и Тасос. То е меко сирене, съхранява се в саламура, има силен вкус и кремообразна текстура. Цветът му варира от бяло до бледобежово. Млякото, от което се приготвя, може да е краве, овче, козе или смес. То се разбърква добре с пектин и се затопля в голям казан. След 24 часа почивка се превръща в гъста мътеница. В следващата фаза мътеницата се сипва в тензух и стои в него 24 часа. Полученото меко сирене се използва в салати, пай и сладки, а вкусът и формата му са подобни на рикота. Когато тази топка се осоли и премеси няколко пъти, се добавя сирене от предишна партида. 

Снимка: greekgastronomyguide.gr

Sykomaida е смокинов специалитет, който може да опитате на остров Кеми. Смокините се изсушават на слънце в продължение на една седмица и след това се омесват с гроздов сок, който след изцеждане е бил смесен с пипер, сушено копър, смачкано семе от копър и алкохол. Тестото, което се получава,  се оформя на кюфтенца, които се поставят върху смокинови листа и се изсушава на слънце. След това се увиват в лозови, орехови или кестенови листа. Допълнително може да се овкуси с орехи, портокалови кори. Те са чудесно допълнение към чаша узо.

Снимка: greekgastronomyguide.gr

Fava е кадифено нежна супа, която може да хапнете на Санторини. Ястието е със защитено наименование за произход от 2011 г. Вкусът й е сладък, приготвя се много бързо и е изключително хранителна. Най-често се сервира с много лимонов сок, зехтин и нарязан лук. Към фавата на Санторини може да се добавят домати, каперси, свинско, доматено пюре, ориз и яйце. Младите готвачи експериментират и с риба, дивеч и морски дарове.

Снимка: greekgastronomyguide.gr

И това не е всичко. Опитайте и още сфакиани пита (с мед и сирене), агнешкото мезе гардомия, портокаловата салата с пикантен пипер, равиолите от остров Микос и полейте всичко обилно с узо от Санторини или бира от Арилас "Йонийски епос" с добавка от истински цветя.