Керстин Уолш е професионална шаферка и сватбен координатор в Австралия. Идеята й за това се ражда, докато помага активно за сватбата на приятели. Заниманието толкова много й харесва, че решава да го превърне в работа. Така създава компанията Hire a Bridesmaid (Наеми шаферка), чието мото е „Вашият професионален приятел“, защото залага на много лично отношение и сближаване с клиентите.

Керстин вече е участвала в над 150 сватби като шаферка, водещ на церемонията, координатор и всичко друго, от което младоженците имат нужда. Пред Insider тя споделя, че обиконовено влиза в ролята на шаферка, когато приятелките на булката са твърде далеч и не могат да присъстват на сватбата. 

„Първите ми клиенти бяха австралиец, който се ожени за рускиня. Нейните роднини и приятели нямаха възможност да дойдат, та се наложи да бъда до булката от купуването на роклята до самата церемония“ – разказва Керстин.

Другият повод да застане до булката е, когато шаферките и приятелите на младоженеца не са равен брой. 

Висшият пилотаж е да не прекрачваш определена граница на фамилиарност и да не забравяш, че си на работа... Сватбата е напрегнат ден за главните участници и основната ми мисия е да сваля напрежението, както и да координирам всички доставчици. Много хора си мислят, че работата на професионалната шаферка е само да се облече с рокля, да се усмихва и да пие шампанско. Всъщност зад хубавите снимки се крият много мейли, срещи, телефонни разговори...“ – споделя Керстин Уолш.

Нейната компания предлага и терапевтични сесии за бъдещите булки, по време на които те споделят притесненията си около подготовката на важния ден. Това спомага още повече за изграждане на доверие между нея и клиентите.

„Да присъстваш на нечия сватба е голяма привилегия. Много харесвам работата си и не я чувствам като някаква тежест“ – обобщава Керстин.