Преди да кажете заветното „Да“, кажете „Не“ на тези грешни стъпки при подготовката на сватбения ден.

1. Не отчитате собствения си стил
Преди да започнете да разглеждате в интернет хиляди снимки от чужди сватби, помислете какъв тип тържество искате. С официално вечерно облекло в тежък ресторант или по-неформално градинско парти (може и край морския бряг). Когато направите този основен избор, планирането на детайлите става много по-лесно.

2. Купувате роклята, преди да сте избрали ресторанта
Роклята и обувките трябва да се купят след избора на заведение. Едно е да се движите и танцувате в ресторант с дебел мокет, съвсем друго е, когато сте в градина.

3. Веднага обявявате годежа в социалните мрежи
Преди да обновите статуса си в социалните мрежи, съобщете новината на най-близките си роднини и приятели. Ако не можете да се видите с тях, обадете им се по телефона. Едва след това пишете в социалните мрежи.

4. Отказвате всякаква помощ от сватбен агент
Последната седмица преди тържеството е най-стресова. Възникват неочаквани проблеми, разходи и настъпва хаос. Ако бюджетът ви не позволява агент, използвайте поне координатор, който се наема само за сватбения ден. Той ще държи връзка и ще координира работата на наетите лица (диджей, фотограф). Ще се погрижи и за доставката на букета и сватбената торта.

Снимка: iStock

5. Прекалено рестриктивни сте относно социалните мрежи
Да молите всички гости да не публикуват снимки от церемонията и партито, докато денят не приключи, е загуба на време и енергия. Хората искат да споделят емоцията на момента. На другия ден едва ли ще им е до вашата сватба.

6. Решавате да отслабнете твърде късно
Вместо да гладувате екстремно в последния месец, много по-добре да е промените храненето си поне три-четири месеца преди сватбата и да отслабвате постепенно. В повечето случаи тържеството се планира достатъчно рано.

7. Твърде голяма пауза между церемонията и партито
Не оставяйте гостите да скучаят с твърде голяма пауза между церемонията и купона. Заради загубата на време някои могат да пропуснат церемониалната част.

8. Прическа, която никога не сте носили
Това, че денят е уникален и неповторим (дай боже!), не означава, че трябва да сте с прическа, която никога не сте носили. Най-важно е да се чувствате комфортно, за да можете да се забавлявате. Не прекалявайте с лосионите и лаковете. В нощта преди големия ден не ползвайте силни маски за коса.

Снимка: iStock

9. Губите годежния си пръстен
Никога не оставяйте годежния си пръстен на мивката или на друго място, докато се миете. Това ще се превърне в навик, ще го направите някъде на обществено място и има голяма вероятност да забравите пръстена.

10. Не предвиждате куверт за фотографа и диджея
Нямате полза от изтощен фотограф или от диджей, който е хапнал само пържени картофи, защото сте си спестили кувертите на хората, работещи за вас.

Снимка: Линда Александрийска

11. Омъжвате се в чужбина, но не сте проверили какви са правилата
Проверете дали документът за брак от съответната страна ще важи в България. Най-сигурно е да сключите брак тук, а церемонията в чужбина да бъде само проформа.

12. Благодарите на гостите твърде късно
Желателно е да благодарите на гостите за присъствието и подаръците най-много две до три седмици след сватбата. Ако някой ви е изпратил подаръка преди сватбения ден, трябва да му благодарите преди той да е настъпил.

13. Не установявате личен контакт с всеки гост
Дали ще обиколите масите за наздравица или по някакъв друг начин, но трябва да установите контакт с всеки гост поне за кратко. Желателно да обиколите масите с равномерно темпо и да не се задържате прекалено пред някои гости за сметка на други.

14. Не оставяте фотографа на мира
Не прекалявайте с молбите към фотографа да снима всеки с всеки. Оставете го да направи непринудени, репортажни кадри, в които има емоция.

Пред LadyZone сватбеният фотограф Андро Дюлгерян споделя:
„Обикновено на срещите се уточнява всичко – какви претенции имат младоженците, какво държат най-много да се снима. Като цяло не ми се бъркат в работата и ме оставят да работя така, както знам и мога. За това са ме наели все пак. Репортажните снимки в ресторанта понякога ги правя и от техническата маса, за да не се натрапвам на дансинга. А когато някой ме помоли да бъде сниман с друг гост, се отзовавам винаги, освен в случаите, когато някой ми каже: "Фотаджията/фотографчето, удри/щракни една снимка...“

15. Скучни, еднообразни маси
На повечето сватби гостите са на кръгли маси с еднообразни цветя в средата. Помислете за различна украса на всяка маса, както и за по-разчупена подредба, ако масите са правоъгълни. Когато избирате цветя, съобразете дали в деня на сватбата ще бъдат сезонни, т.е. на по-приемлива цена и в най-добрия си вид. Не слагайте по масите силно ухаещи цветя като лилии, защото потискат миризмите на храната.

Специално за LadyZone флористът Йоана Томова коментира:
„Основната грешка, която допускат почти всички булки, е, че гледат снимки в Pinterest от събития, правени с огромни бюджети на екзотични дестинации и имат нереалистични очаквания за съотношението визия/цена.
Друг проблем е желанието им за декорация с цветя, които не са налични в сезона, в който се омъжват.
Моят съвет е първо да се консултират с флориста за наличните сезонни цветя и след това заедно да обсъдят най-добрия вариан за украса според възможностите им.“

16. Чуждите пръстени винаги са по-хубави
Не сравнявайте вашия пръстен с чуждите. Наслаждавайте се на новия си статус на омъжена жена!

17. Мислите за разноските единствено „на човек“
Повечето двойки се концентрират върху разходите в ресторанта „на човек“ и забравят за останалите пера: фотограф, украса, музика и т.н. Така предвиденият бюджет се оказва недостатъчен.