Руската фотограф Светлана Казина толкова много обича природата, че преди 12 години напуска работата си в града и се мести със семейството си в хижа в планинско селце близо до границата с Казахстан.

Тук успява Светлана да усъвършенства фотографските си умения и да прекарва време, заобиколена от забележителната природа на района. Едно от любимите й места за снимки е най-високата точка в Сибир – връх Белуха. Така в един зимен ден тя успява да заснеме забележителни снимки на облаци като сапунени мехури, надвиснали над върха в планината.

Считан за свещен от местните жители, връх Белуха се издига на 4509 метра надморска височина и е разположен в Алтайските планини. Както можеше да се очаква, изкачването на върха в планината никак не е лесно. Така на Казина й е необходим един ден пътуване с кола и два дни ходене, за да стигне до долината Ак-Кем от нейното село. А оттам - още един ден, за да стигнете в подножието на планината. Изключително тежко пътуване, в което тя е придружена единствено от учени и метеоролози, провеждащи изследвания.

Всичко това обаче си заслужава, защото когато се събужда една сутрин, Светлана вижда зрелищна гледка пред очите си. Сухият студ и силните ветрове водят до появата на градиентни облаци в цветовете на дъгата, които летят като сапунени мехури над върха.

Да се заснеме подобна гледа с фотокамера не е лесно, като Светлана Казина използва поляризиращ филтър и триножник. Резултатите са умопомрачителни – всеки облак прилича на пъстроцветен памук в небето. Времето, в което Казина успява да наблюдава и заснеме облаците, е кратко, но въпреки това успява да се върне от пътуването с невероятни снимки.