Трите италиански баби Николина, Винченца и Мария едва ли някога са предполагали, че ще станат известни в социалните мрежи в страната си. Но това е факт, благодарение на любовта, която показват към деца на африкански мигранти.

Снимката с трите баби обиколи социалните мрежи Фейсбук, Туитър и Инстаграм в Италия само няколко дни след като са решили да си направят снимка, на която всяка от тях държи в скута си дете мигрант.

Снимка: Facebook/Sandro Ruotolo

Кадърът е заснет в родния им град Камполи дел Монте Табурно в южна Италия, разположен на час североизточно от Неапол. Градът е дом на приветлив център за мигранти и с тази снимка възрастните жени демонстрират, че подкрепят пристигането на тези хора от Африка, рискуващи живота си, за да преминат през Средиземно море.

Снимката, на която усмихнатите баби са седят на пейка в града и се грижат за малчуганите - едното спи, другото закусва, а третото се озърта любопитно - за първи път беше публикувана в затворената Фейсбук група "Sei di Campoli se…", но бързо се разпространи из социалните мрежи.

"Това е Италия, която обичам. Това е моята родина!!! Солидарност, но преди всичко Любов", пише потребител в Туитър в коментар към снимката.

Снимката на бабите породи множество дискусии в Италия за необходимостта от събуждане на съвестта на хората. Никой не може да остане равнодушен пред човешка драма с такъв мащаб, предвид че най-малко 840 мигранти са загинали от началото на тази година по пътя за Европа през Средиземно море, считан за най-смъртоносния миграционен път на планетата.