Награждаваният готвач и водещ на MasterChef в Австралия – Джок Зонфрило, почина внезапно на 46-годишна възраст. Шотландецът е работил със световноизвестни готвачи в реномирани ресторанти по целия свят, преди да отвори свой собствен в Австралия, съобщава btvnovinite.bg.

Смъртта му беше потвърдена в деня, в който трябваше да се излъчи премиерата на сезон 2023 на MasterChef.

46-годишният Джок Зонфрило има съпруга и четири деца, които заявиха, че „сърцата им са съкрушени“.

Джок Зонфрило със съпругата си Лаурен през 2019 г.
Снимка: Getty Images

"Толкова много думи могат да го опишат, толкова много истории могат да бъдат разказани, но в този момент сме твърде съкрушени, за да ги изразим с думи. За тези, които са го срещнали по пътя му, станали са негови приятели или са имали късмета да бъдат негово семейство – пазете този горд шотландец в сърцата си, когато пиете следващото си уиски“, пише в изявление на опечаленото семейство.

Шотландският водещ е починал в Мелбърн в неделя, без да се посочва причината за смъртта.

Джок Зонфрило се присъедини към популярното кулинарно състезание през 2019 г. и трябваше да участва в премиерата на новата серия заедно с гост-съдията Джейми Оливър.

В Туитър колегата му Гордън Рамзи написа: „Опечалени от опустошителната новина... Наистина се наслаждавах на времето, което прекарахме заедно в MasterChef в Австралия.“

Роден в Глазгоу през 1976 г., Зонфрило започва да работи в кухнята на 12 години, а на 15 години става един от най-младите стажанти в луксозния шотландски курорт The Turnberry Hotel. Две години по-късно започва работа за британския шеф-готвач Марко Пиер Уайт, удостоен със звезда "Мишлен", в известния му хотел "Хайд парк".

Снимка: Getty Images

Въпреки процъфтяващата си кариера Зонфрило споделя, че в тийнейджърските си години е разорен, бездомен и пристрастен към хероина. Той пише подробно за борбата си с наркотичната зависимост в мемоарната си книга от 2021 г. Казва, че през 2000 г. се премества в Австралия и отваря няколко ресторанта, като най-успешният му е открит през 2013 г.