През жаркото лято аквариумите са едни от най-сполучливите места за посещения. Предлагат прохладата на водата, красотата на морските и океанаски обитатели и много забавления и възможности за релакс. 

Shedd, Чикаго

В аквариума Shedd има 32 000 животни, които показват света на дивата природа. Това не е просто атракцион, на който може да видите интересни и красиви морски и океански видове, но и спешен център, който от 50 години реагира при спешна нужда на животно в  беда. Специално съоръжение наподобява Големия бариерен риф, където могат да се наблюдават плуващи акули. В Океанската част могат да се видят белуга, делфини, морски лъвове и др. В Поларната освен животни, има зона, в която деца и родители могат свободно да поиграят. 

Снимка: sheddaquarium.orgGeorgia, Джорджия
Тук е мястото, където се спасяват най-много морски костенурки, които след това биват връщани в природата. Най-голямата част обитателите тук са китовите акули. 

Снимка: georgiaaquarium.org

Тюрауми, Окинава, Япония
Огромни полета от корали, китови акули и единствената в света, отгледана в плен манта (вид скатова хрущялна риба) - това е малка част от красотата на този аквариум. Тук е направена специална отворена система, с която водата от океана влиза в аквариума, а след това се връща обратно. резервоарът няма покрив и всичко се осветява от естествената светлина на слънцето. Посетителите имат чудесна видимост през огромно по площ стъкло. 

Снимка: Facebook

Akwa, Пърт, Австралия
Само тук могат да се видят някои от животните, обитаващи и разпространени единствено около бреговете на Австралия. След като много от делфините на аквариума умират, учените вземат решение в аквариума да не се отглеждат морски бозайници. Те могат да бъдат видени на обиколки в естествена среда, които се организират специално от аквариума.

Oceanografic, Испания
Уникалната архитектура и красивите водни видове превръщат аквариума в едно от местата, които няма как да пропуснете във Валенсия. Това е най-големият океанографски комплекс в Европа, разположен на плош от 111 000 кв.м., с воден капацитет от 42 млн. литра. Тук живеят 45 000 животни.

Снимка: oceanografic.org