Caffe Florian във Венеция се счита за най-старото кафене в Европа. То получава Акт 16, така да се каже, още през 1720 г., когато местният композитор Антонио Вивалди все още не е написал „Четирите годишни времена“.

Шикозното заведение в стил ар нуво се намира на един от най-популярните площади в света – Сан Марко. Негови клиенти са били Гьоте, Лорд Байрон, Чарлз Дикенс, Казанова, Хемингуей и още куп знаменитости. Заради богатата си история, а и заради пищно декорирания си интериор Caffe Florian е почти със статут на музей и е една от най-големите забележителности на Венеция.

Сервитьорите са с бели смокинги, говорят доста езици и са особено тържествени със сребърните подноси в ръце. В хубаво време масите на самия площад са особено атрактивни, но имайте предвид, че за място отвън се плаща такса 6 евро. В заведението често свири оркестър, за който също се доплаща 6 евро.

Разбира се, цените в Caffe Florian не са ежедневни. Едно кафенце е 12 евро, а сладкишите започват от 18 евро.

По време на карнавала (тази година е от 8 до 25 февруари) пренасянето в отминали векове е пълно, защото на съседните маси можете да видите хора с костюми.

При голямото наводнение във Венеция през ноември 2019 г. Caffe Florian също понесе щети, но бе затворено само за броени дни.

Ако имате път към Венеция, отделете част от бюджета си за едно „историческо“ кафе. Caffe Florian на площад Сан Марко ще съществува вероятно поне още 300 години.

В снимките от Instagram профила на заведението по-долу можете да видите и някои от съвременните звезди, посещавали Caffe Florian - Миранда Кър, Моника Белучи, както и едно предложение за брак!

Ходили ли сте във Венеция?