На 28.11. започна да изригва най-големият активен вулкан в света Мауна Лоа в Хавай. Той изхвърля пепел и камъни, съобщи АП. Мауна Лоа се издига на височина 4169 метра. През 2018 г. при изригване на доста по-малкия съседен вулкан Килауеа бяха разрушени 700 жилища. 

Според последствията от изригванията, те се делят на вулкани и супервулкани. От първите се образуват планини, вторите ги заличават. Изригване на супервулкан според учените е причинило най-масовото измиране на видове - 95% от всички растителни и животински видове са унищожени, преди 250 млн. години. Според учените суперизригване е възможно да се случи без външен знак или предупреждение.

А ето и кои са най-разрушителните изригвания на вулкани в света

ЙЕЛОУСТОУН, САЩ

Така известната Йелоустоунска калдера е има изригвания, които се повтарят от 18 млн. години назад. Последните три суперизригвания са се случили преди 640 000 години. Мащабите на катастрофит и причинените жерстви са толкова големи и много, че не могат да се опишат с цифри. 

ЛАВОВО ПЛАТО ДЕКАН, ИНДИЯ

Обхваща площ от около 1.5 милиона кв. км. Получава се след поредица от огромни вулканични изригвани. Според учени те съвпадат с изчезването на динозаврите, т.нар K-T масово измиране. То е широкомащабно масово изчезване на растителни и животински видове в рамките на кратък геоложки период от време. Случва се преди около 65,5 милиона години.

ТЕРА, ГЪРЦИЯ

През 1400 г. пр.н.е. вулканът изригва с такава мощ, че централната част на Санторини излита във въздуха. Според учените това буквлано е взривило планина с височина 1300 метра. В историята този факт е записан като причината за изчезването на критско-минойската цивилизация. Остров Крит се намира на 100 км на юг от Санторини. Като причина за се посочва образувалата се при експлозията огромна вълна. 

ВЕЗУВВИЙ, ИТАЛИЯ

Когато Везувий избухва, избълва стълб, висок 30 километра, от по тон и половина в секунда. Само за часове градовете са погребани в пепел. Вулканичният облак скрива изцяло слънцето, оставяйки района в пълна тъмнина. Изцяло са заличени Помпей и Херкулан.

ЛАКИ, ИСЛАНДИЯ

Чудовищеният взрив през 1783 г. излива лава, която покрива 600 кв. км. Облакът от сярна киселина убива хиляди хора. Само във Великобритания са загинали 21 000 души. В световен мащаб вулканът предизвиква поредица от аномалии.

Снимка: Getty Images

ПИТАТУБО, ФИЛИПИНИ

Изригването през 1991 г. предизвиква най-големия вулканичен катаклизъм за 20 век. Изхвърлени са 20 милиона тона серен диоксид. За щастие, преди това са евакуирани десетки хиляди хора. Но въпреки това около 100 000 човека остават без дом.

КРАКАТАУ, ИНДОНЕЗИЯ

През 1883 г. от вулкана се чува взрив. На следващия ден островът е пометен от чудовищна експлозия. Две трети от Кракатау изчезват. Части от острова се разпръскват на площ от 1 000 000 кв.км. В продължение на 3 дни район с радиус 280 км потънал в мрак. До Ява и Суматра стигат вълни с височина 57 метра. Унищожени са крайбрежните селища. Загиват 36 000 души.

ОЩЕ ПРИРОДНИ КАТАКЛИЗМИ ВИЖТЕ ТУК