Изригването на вулкана Попокатепетъл в началото на месец октомври ни подтикна да потърсим онова име на вулкан, което чакахме водещите на новините да сбъркат – Ейяфятлайокутл, който изригна през 2010 г. и в продължение на седмици присъстваше постоянно в новинарските емисии. И знаете ли какво – оказа се, че Ейяфятлайокутл съвсем не е най-дългото и сложно за произнасяне име на географски обект. Следващите названия са съществуващи, но не сме сигурни кой точно може да прочете целите им имена или пък да ги запомни. Вероятно дори и топонимията (наука, занимаваща се със значението и имената на географските обекти) би се затруднила да ги разгадае...

Най-дългото име в света е на Банкок. Официалното му название е Крун Теп Маханакон Амон Ратанакосин Махинтара Ютая Махадилок Поп Ноппарат Ратчатани Буриром Удомратчанивет Махасатан Амон Пиман Аватан Сатит Сакататия Витсанукам Прасит и в превод означава "Градът на ангелите, великият град, вечният град - скъпоценен камък, непревземаемият град на Бог Индра, великата столица на света, надарена с девет скъпоценни камъка, щастливият град, богат, с огромен царски дворец, който напомня небесното жилище, където царува превъплътеният бог, град, даден от Индра и построен от Вишнукарма".

Второто най-дълго название на географски обект в света е на хълм в Нова Зеландия – Тaumatawhakatangihangakoauauotamateapokaiwhenuakitanatahu, което преведено означава „Място, където Таматеа, човекът с големи колене, се подхлъзна, падна, а след това погълна планината и засвири на флейта на своята любима".

Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch е име на град във Великобритания и означава „Църка на св. Мария в долината на белите горски орехи, недалеч от монашеската обител в Червената пещера".

Снимка: istockphoto.com„Ти се рибар от твоята страна, аз съм рибар от моята страна, а по средата - няма да лови никой" – това съвсем не е стара поговорка от някоя държава, а името на езеро в Масачузетс, което написано изглежда така Chargoggagoggmanchauggauggagoggchaubunagungamaugg.

В ЮАР град носи името „Място, където два бика бяха убити с един куршум" или Tweebuffelsmeteenskootmorsdoodgeskietfontein.