Най-големият музей на писаните яйца в света се намира в румънския град Молдовица и носи името на своята основателка – художничката Лучия Кондря. Той може да бъде разгледан виртуално и обединява декорирани яйца от 56 държави. Открит през лятото на 1993 г., днес музеят обхваща площ от 500 квадратни метра. В него има и яйца, събрани от селата от околността. Някои датират от 1883 г., като има и яйце от Полша на 300 години.

“Страстта ми се зароди още като бях дете. Помня, че тогава имаше не повече от 15 модела за украса на яйца. Все молех леля ми да направи нещо по-различно, да излезе от рамката. Днес във витрините в музея съм изложила традицията и душата на занаятите на Румъния. Мога да нарисувам кръст от една обикновена вертикална линия - символ на живота, и от една обикновена хоризонтална - линия на смъртта”, споделя пред БТА Лучия. В нейна запазена марка са се превърнали яйца с орнаменти, имитиращи дантела, и такива с елементи от румънските народни носии.

Снимка: muzeuloului-vama.com

Истински бижута крие и Музеят на яйцата, разположен във Вама в сърцето на областта Буковина. На площ от 800 квадратни метра, той съдържа над 11 000 яйца от 79 държави, подредени в 22 стъклени витрини. Цяла витрина е отделена за яйца с много стари мотиви и шарки от Вама, за чиято украса са използвани растителни цветове.

В колекцията, която принадлежи на художничката Летиция Оршивки, има яйца на птици, яйца на влечуги, големи и малки яйца (ему, нанду, костенурки, крокодил, фламинго, щраус, яребица, врабче, гълъб) или порцеланови яйца. Желаещите могат да се научат да украсяват великденски яйца със символи от Буковина под ръководството на Летиция в работилницата на музея.

Третият музей на писаните яйца е в Чоканещи в Сучава. Създаден през 2007 г. по инициатива на местната администрация, той пази 3000 яйца в Дома на културата. Повечето принадлежат на местни занаятчии и са изрисувани с шарки, които местните хора имат по къщите си. Най-старият експонат датира от 1941 г.