Кацнах в Канкун в прекрасен слънчев следобед и тайничко се надявах трансферът ми до Плая дел Кармен, който беше първа спирка от десетото ми пътуване до Мексико, да започне веднага. Е, не стана така. Минах неочаквано бързо митническите проверки, а шофьорът беше по мексикански точен – дойде цели два часа след излизането ми от летището. Разказа ми подробно за личния си живот, как имал само един порок – бил женкар, затова съпругата му го зарязала, а той напук на жена си се научил да танцува от любовницата си. Все пак около 20,30 часа вечерта вече бях в наетия апартамент, настаних се, а сутринта започна разходката ми из Плая дел Кармен в търсене на храна.

Избрах си заведение, предлагащо омлет за закуска. Омлетът пристигна с пълнеж от броколи, спанак, тиквички, домати и марули, а фрешът от ананас, гуаява и портокал беше около литър в огромна чаша. След като се нахраних на фона на ромолящ фонтан и пресни плодове и зеленчуци във водата, продължих да се разхождам по мексиканското "Пето авеню", което добре познавам от предходните ми пътувания до Ривиера Мая. Времето през януари е по-студено, отколкото през април, май или летните месеци. И като казвам по-студено, имам предвид приятно прохладно. Лек бриз, 25 градуса и слънце. Водата е по-хладна от обикновено и в морето може да видите далеч по-малко хора, но пък леките вълни приятно ме разхлаждаха, докато се разхождах по белия пясък. Тази година реших да вляза в светилището за птици – резерват, в който птиците са свободни да идват и да си отиват, когато пожелаят. Има безплатна храна за тях, така че някои са сред постоянните "наематели", но други, като папагалите ара, прелитат край плажовете, след което се усамотяват на клоните на някое тропическо дърво в резервата. Нямах фотоапарат, защото разходката ми беше импровизирана, затова ги снимах с камерата на телефона ми. Някои дори се целуваха пред мен! (безсрамници :-))

В тази част на Мексико си заслужава да посетите Чичен Ица, Тулум и Коба, ако сте любители на археологията и древните маи. Тъй като съм била по няколко пъти в тези обекти, при пътуването ми реших да използвам дните в Ривиера Мая за плаж, разходки и други подобни "натоварващи" занимания.

И така, с пет килограма повече багаж, след няколко дни напуснах Карибската идилия, за да се потопя в друга част от Мексико. Взех полет до столицата, след което взех втори полет до град Тукстла Гутиерес. От летището, което е на около 30 километра от Тукстла Гутиерес, се отправих директно към един от най-красивите колониални градове в Мексико – Сан Кристобал де лас Касас. Пристигнах в Сан Кристобал към 22,30 часа и нямах много време за разходки, защото на следващия ден ме чакаше трансфер и екскурзия в 4 часа сутринта!