Екологичната инициатива "Earth Alliance", подкрепена от Леонардо Ди Каприо, се е ангажирала да дари 5 млн. долара за опазването на екваториалните дъждовни гори на Амазония след тревожния брой на горските пожари тази година. Средствата ще бъдат дарени на пет местни организации.

Всеки желаещ също може да се включи с дарение в сайта на "Earth Alliance", за да помогне за справяне с бедствието в Амазония.

Повече от 72 000 пожара са били докладвани от Бразилския национален институт за космически изследвания - драстично увеличение от миналогодишните 40 000 пожара, което до голяма степен може да се дължи на безпрецедентния ръст на обезлесяване на земята за отглеждане на фуражни култури и добитък. Според информация на НАСА в Бразилия има 85% повече пожари от миналата година - до 80 626 в цялата страна в неделя вечер.

Амазония неслучайно е наричана "белите дробове на Земята", тъй като създава 20% от кислорода на планетата. Пожарите предизвикаха широка вълна от възмущение в интернет заради пасивността на бразилските власти, което накара редица известни личности да използват профилите си в социалните мрежи за повишаване на осведомеността.

"Най-голямата тропическа гора в света е критичен елемент от глобалното климатично решение", пише Ди Каприо в Инстаграм.

"Без Амазония не можем да държим затоплянето на Земята под контрол", опасява се актьорът от влошаване на глобалното затопляне.

Леонардо ди Каприо стана съосновател на "Earth Alliance" през юли, като организацията за изменение на климата е ръководена от независим мениджърски екип от учени и природозащитници, работещи за защита на екосистемите и дивата природа, подкрепа на възобновяемата енергия и гарантиране на правата на коренното население.