.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

10 факта за Амазония - белите дробове на планетата

Евгений Милов | преди 4 седмици
Амазония
Снимка: Getty Images
Джеф Безос кръщава компанията си "Amazon" на река Амазонка

Пожарите в Амазония - белите дробове на Земята - са най-голямото предизвикателство, пред което в момента са изправени Бразилия и светът.

"Нашата къща гори. Буквално. Амазония - белият дроб на нашата планета, който произвежда 20% от нашия кислород, е в пламъци. Това е международна криза", каза френският президент Еманюел Макрон, като поиска Г-7 да вземе отношение относно горските пожари в Амазония.

Бразилия няма ресурс да се справи с пожарите в Амазония, призна президентът Хаштагът "Да се молим за Амазония" е най-актуалната тема в социалните мрежи

Амазония е един от най-значимите региони на планетата, като в чест на река Амазонка е кръстена и компанията "Amazon" на най-богатия човек в света - Джеф Безос. Следват 10 факта за Амазония, които всеки трябва да знае.

Амазония
Снимка: Getty Images

1. Амазония е най-обширната екваториална гора на планетата - заема територия от около 5,5 млн. кв. км.

Амазония
Снимка: Getty Images

2. Амазония е образувана преди около 55 млн. години в началото на периода Еоцен. 

Амазония
Снимка: Getty Images

3. Амазония обхваща територии от 8 държави - Бразилия, Колумбия, Перу, Венецуела, Еквадор, Боливия, Гвиана и Суринам.

Амазония
Снимка: Getty Images

4. През Амазония протича най-пълноводната река на Земята - Амазонка, която дава наименованието на целия регион.

Амазония
Снимка: Getty Images

5. Амазония за пръв път е заселена от хора преди поне 11 200 години.

Амазония
Снимка: Getty Images

6. Името на Амазония дава испанският конквистадор Франсиско де Ореляна, който пристига в Южна Америка през 1541 г. в търсене на митичния град Елдорадо. Той забелязва покрай реката жени от едно от местните индиански племена, въоръжени с копия и стрели - така прави аналогия с прочутите жени-воини от старогръцката митология и кръщава тази част от реката Амазонка. Ореляно е и първият европеец, прекосил цялата река Амазонка.

Амазония
Снимка: Getty Images

7. Амазония се отличават с най-голямото биоразнообразие, познато на Земята. Тук броят на известните видове растения и животни е по-голям откъдето и да е на планетата - те съставляват около 10% от всички живи видове.

Амазония
Снимка: Getty Images

7. Над половината от праха с фосфор, наторяващ Амазония и важен за растежа на растенията, идва от пустинята Сахара - депресията Боделе в Северен Чад.

Амазония
Снимка: Getty Images

8. Амазония е дом на над 40 000 вида цветни растения и около 400 млрд. броя дървета от над 16 000 вида. В горите на Еквадор е регистрирано най-голямото разнообразие на видове дървета в света – над 1100 вида на кв. км. В горите на Бразилия на 1 кв. км. гора има на около 90 790 тона живи растения.

Амазония
Снимка: Getty Images

9. В Амазония гръбначните животни са представени от повече от 2200 вида птици, 2500 вида риби, 430 вида бозайници, 428 вида земноводни и 378 вида влечуги.

Амазония
Снимка: Getty Images

10. Обезлесяването в Амазония се дължи основно на построяването на селища, инфраструктура (Трансамазонската автомагистрала), селскостопанското разработване на земята, тежката суша, сондирането и добиването на петрол.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Какви оценки получава(х)те в училище?