На 4 октомври вулканът Попокатепетъл изригна няколко пъти, като изхвърли внушителен стълб пепел с височина около 2 км. Това не е необичайно явление, тъй като той е активен вулкан, чията непрекъсната активност започва през 1947 година. Изригването е било заснето от уебкамери, а преди дни пушекът, излизащ от кратека, е записан от самолет – наистина красиви кадри, които може да видите във видеото, както и предшестващото изригване.

Попокатепетъл, често наричан и Ел По̀по или Дон Го̀йо, е активен вулкан, част от 900-километровия Трансмексикански вулканичен пояс и втората най-висока точка (5 426 m) в Мексико след Пико де Орисаба – 5636 м. Името на вулкана идва от езика науатъл от думите popōca („пуши“) и tepētl („планина“) и означава Пушещата планина.

На 21 декември 1994 г. вулканът изхвърля газ и пушек, който се разнася на радиус 25 километра. Активността кара околните градове да се евакуират, а учените да следят отблизо за възможни изригвания. През декември 2000 г. се евакуират десетки хиляди души, предупредени от учените. Малко по-късно се регистрира едно от най-мощните изригвания на вулкана за последните няколко хиляди години.

Попокатепетъл се намира на 70 километра югоизточно от столицата Мексико, откъдето може да бъде видян при добри атмосферни условия. Жителите на Пуебла, на 40 километра източно, се наслаждават на гледката през цялата година. Манастирите, построени по склоновете на планината в началото на 16 век, са обявени за световно богатство.