Лос Анджелис е един от най-демократичните градове в може би най-демократичния щат на САЩ - Калифорния, но има жена за кмет едва от една година.

70-годишната Карън Бас, член на Конгреса от Демократическата партия, спечели изборите през ноември 2022 г.

Тя победи милиардера и предприемач в сферата на недвижимите имоти Рик Карузо, който преди няколко години бе член на Републиканската партия, но през януари 2022 г. премина в лагера на демократите.

Снимка: Getty Images

"Това е моят дом и съм готова да служа с цялото си сърце. И моето обещание към вас е, че ще започнем работа незабавно още от първия ден", заяви Бас след победата. Тя отбеляза, че е провела телефонен разговор с Карузо и се надява, че той ще продължи да играе роля в града, който и двамата обичат.

"Поздравления на новоизбрания кмет Бас! Това е исторически момент и победа за жителите на Лос Анджелис“ – написа Ерик Гарсети, който бе кмет на града до края на миналата година и предаде щафетата на Бас.

Снимка: Getty Images

Карън Бас обяви, че се кандидатира за кмет с основен приоритет борбата с кризата с бездомните хора в Лос Анджелис, който е вторият по брой на населението град в САЩ.

Бас е бивша председателка на местното щатско събрание и парламентарист в Конгреса. Тя е и съоснователка на неправителствена организация в Лос Анджелис, занимаваща се със социални и икономически проблеми.

Снимка: Getty Images

През 2020 г. Бас дори беше в списъка на президента на САЩ Джо Байдън с възможни кандидати за вицепрезидент. В крайна сметка вицепрезидент на САЩ стана Камала Харис.